ΚΟΣΜΟΣ

Η παραπομπή της σε δίκη απειλεί την κοινωνική πρόοδο των τελευταίων ετών, λέει η Ρούσεφ

Η παραπομπή της σε δίκη απειλεί την κοινωνική πρόοδο των τελευταίων ετών, λέει η Ρούσεφ
Η αποπεμφθείσα πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ έκανε λόγο για πραξικόπημα, μιλώντας στους υποστηρικτές της, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο (Palácio do Planalto) στην Μπραζίλια, μετά από την απόφαση της Γερουσίας για παραπομπή της σε δίκη, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 REUTERS/Adriano Machad

Η διαδικασία της παραπομπής της σε δίκη –μετά και τη σημερινή απόφαση της Γερουσίας– απειλεί τη δια της ψήφου κυριαρχία του λαού, υποστήριξε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ (Dilma Rousseff), υπενθυμίζοντας –σε ομιλία της που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά– ότι εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας από 54 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι ο σεβασμός στη λαϊκή βούληση και στο Σύνταγμα», είπε η Ρουσέφ, στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία που σηματοδοτεί την απομάκρυνσή της από την προεδρία μετά από πεντέμισι χρόνια.

Η 36η πρόεδρος της Βραζιλίας θα αντικατασταθεί από τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρό της Μικέλ Τέμερ (Michel Temer).

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλά και μόνο η δική μου εντολή· είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ψήφο, στην κυριαρχία του λαού, που εκφράζεται διά της ψήφου, και στο Σύνταγμα», επέμεινε η Ρουσέφ, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά το «πραξικόπημα», τη «δικαστική και πολιτική παρωδία» και την «εντατική εκστρατεία υπονόμευσης» κατά της ίδιας και της κυβέρνησής της.

Η Ρουσέφ προειδοποίησε πως η παραπομπή της απειλεί τις κοινωνικές προόδους που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Υπενθύμισε ότι η αντιπολίτευση είχε αποπειραθεί να επιτύχει την ακύρωση των εκλογών του Οκτωβρίου του 2014, στις οποίες η υποψήφια του Κόμματος Εργατών (Partido dos Trabalhadores - PT) είχε νικήσει με οριακή διαφορά (51,6% έναντι 48,4% του κεντρώου υποψηφίου του Βραζιλιάνικου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος – PSDB).

Επιπλέον, η Ρουσέφ σημείωσε πως οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την απομάκρυνσή της επιδείνωσαν την οικονομική κρίση, όπως και η εκστρατεία υπονόμευσης της κυβέρνησής της. Υπογράμμισε πως δεν δωροδοκήθηκε ποτέ, δεν διέπραξε κανένα αδίκημα που να δικαιολογεί την παραπομπή της, ενώ αναγνώρισε ότι διέπραξε σφάλματα, αλλά όχι αδικήματα.

Η υπόδικη πρόεδρος υπογράμμισε ότι όλα τα διατάγματα που είχε εκδώσει για τα δημοσιονομικά –τα οποία και αποτέλεσαν την αιτία της παραπομπής της– ήταν σύννομα. Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αποπληρώσει όλες τις οφειλές του δημοσίου προς κρατικές τράπεζες.

Τόνισε δε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα είναι πως θα κυβερνηθεί από ανθρώπους που δεν έχουν εκλεγεί. Η επόμενη κυβέρνηση –επέμεινε– γεννιέται με ένα πραξικόπημα, το αποκορύφωμα της πολιτικής κρίσης των τελευταίων μηνών.

Η Ντίλμα Ρουσέφ δήλωσε ακόμη περήφανη, διότι είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ