ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός μετά από δολοφονική επίθεση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε

Νεκρός μετά από δολοφονική επίθεση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε
Η πολιτική δολοφονία σόκαρε τον πλανήτη Christopher Jue / Stringer/GettyImages

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η πολιτική δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος νωρίς το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) πυροβολήθηκε πισώπλατα από έναν ένοπλο άνδρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην πόλη Νάρα.

Την είδηση του θανάτου του Άμπε μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ιαπωνικό NHK.

Ο 67χρονος Ιάπωνας πολιτικός, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η ασιατική χώρα, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μετά τον πυροβολισμό του με χειροποίητο τουφέκι, από 40χρονο πρώην αξιωματούχου του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού.

Το πυροσβεστικό σώμα της πόλης επιβεβαίωσε ότι ο Άμπε, ο οποίος υπηρέτησε στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας (2006-2007, 2012-2020) δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη αμέσως μετά την επίθεση, βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν ο θάνατος κάποιου μένει απλά να διαπιστωθεί από ιατροδικαστή.

Ο Ιάπωνας πολιτικός είχε χτυπηθεί στον λαιμό και είχε υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος. Μετά την επίθεση, ο πρωθυπουργός της χώρας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στο Τόκιο, είχε δηλώσει πως οι γιατροί έδιναν μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Μετά τη δολοφονική επίθεση τα κόμματα ανακοίνωσαν την αναστολή της προεκλογικής τους εκστρατείας, ενόψει των επικείμενων εκλογών για την Άνω Βουλή την ερχόμενη Κυριακή.

Μετά την παραίτησή του, το 2020, δεν σταμάτησε να έχει ενεργό δράση στα πολιτικά πράγματα της χώρας του, διατηρώντας τεράστια επιρροή στην τρέχουσα κυβέρνηση - για παράδειγμα όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Άμπε βγήκε και είπε ότι η Ιαπωνία πρέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες.

Ο δράστης μετά την πράξη του συνελήφθη και ανακρίνεται, με το κίνητρό του να παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Νωρίτερα, τη θλίψη τους για τη δολοφονική επίθεση είχαν εκφράσει πολλοί ηγέτες και αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο.

Η στιγμή της αεροδιακομιδής του Σίνζο Άμπε στο νοσοκομείο:

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Αμέσως μετά τη σύλληψη του βασικού υπόπτου, η ιαπωνική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του.

Τα πλάνα δείχνουν πολλούς αστυνομικούς που έφεραν προστατευτικό εξοπλισμό, κράνη και ασπίδες να εισέρχονται σε ένα κτήριο που ταυτοποιήθηκε από το NHK ως το σπίτι του άνδρα, ο οποίος συνελήφθη μετά την επίθεση εναντίον του Άμπε.

Όπως μετέδωσε το NHK, ο συλληφθείς ήταν δυσαρεστημένος με τον Άμπε και αποφάσισε να τον σκοτώσει.

H στιγμή της σύλληψης του δράστηKatsuhiko Hirano/The Yomiuri Shimbun via AP

Δεν είναι σαφείς ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, ο οποίος κατονομάστηκε από την αστυνομία -ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι- και είναι μόνιμος κάτοικος της Νάρα.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού, περίπου 40 ετών και χρησιμοποίησε για την επίθεση αυτοσχέδιο τουφέκι, το οποίο και κατασχέθηκε.

Κισίντα: Δεν βρίσκω τις λέξεις

Ο Iάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα είπε σήμερα ότι «δεν βρίσκει τις λέξεις» μετά τη δολοφονία με σφαίρες του 67χρονου πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Άμπε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νάρα της δυτικής Ιαπωνίας.

«Προσευχόμουν για να σωθεί η ζωή του, αλλά έμαθα την είδηση (του θανάτου του). Είναι αληθινά θλιβερό. Δεν βρίσκω τις λέξεις. Υποβάλλω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου και προσεύχομαι η ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη», δήλωσε πολύ συγκινημένος ο Κισίντα στους δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ