ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Οι Τόρις συμβιβάζονται με τη «μισή» παραίτηση, οι Εργατικοί βγαίνουν μπροστά

Μπόρις Τζόνσον: Οι Τόρις συμβιβάζονται με τη «μισή» παραίτηση, οι Εργατικοί βγαίνουν μπροστά
AP Photo/Matt Dunham

Ανακούφιση είναι το κύριο συναίσθημα της μεγαλύτερης μερίδας των Τόρις στο άκουσμα της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του κόμματος, καθώς και της υπόσχεσής του να παραμείνει στην πρωθυπουργία έως ότου αναδειχθεί ο διάδοχός του αλλά χωρίς να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας να στρέφεται πλέον στις διαδικασίες διαδοχής. Ωστόσο, η παραμονή, έστω και προσωρινά του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, δεν γίνεται αποδεκτή από τους Εργατικούς, που πλέον παίρνουν τη «σκυτάλη» και βγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων.

O Τζόνσον επιδιώκει να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη των Τόρις, ενώ τα στελέχη του κόμματος πρόκειται να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα για τη διαδοχή την ερχόμενη Δευτέρα, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Για τους Εργατικούς η παραμονή Τζόνσον στην εξουσία μέχρι το φθινόπωρο είναι απαράδεκτη και δρομολογούν την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση ήττας των Τόρις. Ωστόσο, οι προοπτικές επιτυχίας μιας τέτοιας κίνησης είναι αβέβαιες, καθώς η πρόταση δυσπιστίας θα χρειαστεί τη στήριξη και βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.

Στους κόλπους των Συντηρητικών μερικοί είναι επιφυλακτικοί για τις προθέσεις του Τζόνσον, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα λάβει σημαντικές αποφάσεις στον χρόνο που του απομένει στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Άλλοι θεωρούν ότι εν μέσω πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και μιας επιδεινούμενης κρίσης ακρίβειας, είναι λάθος η παραμονή Τζόνσον στο «τιμόνι» της Βρετανίας καθώς επί της ουσίας στερείται νομιμοποίησης.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι ένα καλό σενάριο για το Εργατικό Κόμμα, που βλέπει τη δημοφιλία του επικεφαλής Κιρ Στάρμερ να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και να προηγείται έναντι των περισσότερων πιθανών διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Στο ήδη ευνοϊκό κλίμα για τους Εργατικούς προστίθεται και η «αθώωση» του Κιρ Στάρμερ για παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοϊό σε προεκλογική συγκέντρωση τον Απρίλιο του 2021.

«Η αλήθεια και η ακεραιότητα μετράνε» ήταν η πρώτη αντίδραση του Στάρμερ, στο κλείσιμο της έρευνας που είχε ξεκινήσει η βρετανική αστυνομία για πιθανή παραβίαση των κανόνων για την Covid-19, καθώς δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Ο ηγέτης των Εργατικών, όπως και η αντιπρόεδρος του κόμματος Άντζελα Ράϊνερ, είχαν δεσμευτεί να παραιτηθούν στην περίπτωση που η έρευνα κατέληγε ότι όντως είχαν παραβιάσει τους κανόνες του lockdown και τους επιβαλλόταν πρόστιμο.

Ο Στάρμερ, ο οποίος έχει διατελέσει ανώτατος εισαγγελέας της χώρας, πρωτοστάτησε στις εκκλήσεις για παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και του Ρίσι Σούνακ -που θεωρείται ένας από τους δημοφιλείς πιθανούς διαδόχους- για το σκάνδαλο «Partygate».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ