ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστια φωτιά «σάρωσε» τη νότια Γαλλία – 1.000 πυροσβέστες στο πύρινο μέτωπο

Τεράστια φωτιά «σάρωσε» τη νότια Γαλλία – 1.000 πυροσβέστες στο πύρινο μέτωπο
Οι αρχές λένε ότι η «μεγάλη φωτιά», σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιούν τα συνεργεία διάσωσης, τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά πιθανόν να χρειαστούν μέρες για να σβήσει εν μέσω ξηρασίας, ζέστης και ισχυρών ανέμων AP Photo/Daniel Cole (φωτογραφία αρχείου)

Σχεδόν 1.000 πυροσβέστες με την υποστήριξη δεκάδων αεροσκαφών έχουν αναπτυχθεί για να καταπολεμήσουν την τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στη νότια περιοχή Γκαρ της Γαλλίας και η οποία έχει κάψει μέχρι στιγμής περίπου 6.500 στρέμματα.

Η φωτιά ανάγκασε πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι αρχές λένε ότι η «μεγάλη φωτιά», σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιούν τα συνεργεία διάσωσης, τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά πιθανόν να χρειαστούν μέρες για να σβήσει εν μέσω ξηρασίας, ζέστης και ισχυρών ανέμων.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση βελτιώνεται», δήλωσε η έπαρχος του τμήματος Γκαρ Μαρί-Φρανσουάζ Λεκαγιόν στην τηλεόραση BFM το βράδυ της Παρασκευής.

«Η φωτιά έχει περιοριστεί. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση».

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία είχε θέσει την Παρασκευή τον Γκαρ (τουριστικό νομό της νότιας Γαλλίας) «σε μέγιστο συναγερμό για κίνδυνο δασικών πυρκαγιών» λόγω της ζέστης, των ριπών του ανέμου και μιας αραιής βλάστησης λόγω της πρώιμης και ακραίας ξηρασίας.

Επί του πεδίου, η βλάστηση καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τόπους, η κορυφή των δένδρων διατηρήθηκε σε άλλα σημεία.

«Από μακριά βλέπουμε την οροσειρά Σεβέν να είναι γυμνή, αυτό πονάει», δήλωσε η Αναΐς Ντονβάλ, κάτοικος της Μπεσέζ, που εκκενώθηκε τη νύχτα.

Παρά τις βίαιες φλόγες που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα μέσα σε λίγες ώρες, μόνο ένα γκαράζ και ένα μικρό αγροτόσπιτο τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Οι πυροσβέστες στο Γκαρ αντιμετώπισαν την Παρασκευή επτά νέες εστίες φωτιάς μέσα στον νομό, όπου η νομάρχης έχει απαγορεύσει έως τη Δευτέρα την είσοδο σε κάθε δασική έκταση μεγαλύτερη των 10 στρεμμάτων.

Συνολικά, όλη η νοτιοανατολική Γαλλία αντιμετωπίζει «πολύ ισχυρό κίνδυνο πυρκαγιών», σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση της πολιτικής προστασίας που συνιστά μεγάλη προσοχή έως την Κυριακή, υπενθυμίζοντας ότι εννέα στις δέκα φωτιές οφείλονται στον άνθρωπο, εξαιτίας μιας οικονομικής δραστηριότητας ή μιας απροσεξίας (αποτσίγαρα, μπάρμπεκιου, φωτιά σε κατασκήνωση).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ