ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός κούρσας για την ηγεσία των Τόρις ο Μπεν Ουάλας - Οι υποψήφιοι διάδοχοι Τζόνσον

Εκτός κούρσας για την ηγεσία των Τόρις ο Μπεν Ουάλας - Οι υποψήφιοι διάδοχοι Τζόνσον
Ο 52χρονος Μπεν Ουάλας τους τελευταίους μήνες είχε αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησης εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τον πόλεμο στην Ουκρανία AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο 52χρονος Γουάλας ξεπέρασε τους τελευταίους μήνες σε δημοτικότητα την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας και έγινε το δημοφιλέστερο μέλος της κυβέρνησης μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος χάρη στους χειρισμούς του στην ουκρανική κρίση.

«Έπειτα από προσεκτική εξέταση και αφού το συζήτησα με συνεργάτες και με την οικογένειά μου, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος» ανακοίνωσε ο Μπεν Ουάλας.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά το ενδιαφέρον μου είναι εστιασμένο στον σημερινό μου ρόλο και στο να κρατήσω ασφαλή αυτή τη σπουδαία χώρα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τέσσερις Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει επισήμως την επιθυμία τους να διαδεχθούν τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά αναμένεται ότι περίπου άλλοι 12 θα θέσουν επίσης υποψηφιότητα. Ο Μπεν Ουάλας δεν έχει αποκαλύψει ποιον θα στηρίξει.

Τα στελέχη που «φλερτάρουν» με τη θέση του πρωθυπουργού είναι αρκετά και ανάμεσά τους βρίσκονται οι Σατζίντ Τζάβιντ, Τζέρεμι Χαντ, Πένυ Μόρντοντ, Ρίσι Σούνακ, Λιζ Τρας, Ντόμινικ Ράαμπ, Ναντίμ Ζαχάουι, καθώς και ο Μάικλ Γκόουβ.

Σάτζιντ Τζάβιντ

Ο 53χρονος τέως υπουργός Υγείας ήταν ο πρώτος που παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη και αυτός που ουσιαστικά πυροδότησε τις εξελίξεις.

Ο Σάτζιντ Τζάβιντ είναι πρώην τραπεζίτης και υπέρμαχος των ελεύθερων αγορών. Έχει υπηρετήσει σε αρκετά υπουργεία. Μεταξύ αυτών και στο Οικονομικών, όπου παραιτήθηκε το 2020. Είναι γιος μεταναστών μουσουλμάνων από το Πακιστάν. Δηλώνει θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και στις εσωκομματικές εκλογές του 2019 για την ανάδειξη νέου αρχηγού των Συντηρητικών είχε έρθει τέταρτος.

Oli Scarff/Pool Photo via AP, File

Τζέρεμι Χαντ

Ο Τζέρεμι Χαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, που διεκδίκησε την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019 και έχασε από τον Μπόρις Τζόνσον, θεωρείται εκπρόσωπος της κεντρώας πλευράς του κόμματος και πιθανώς μια χαμηλών τόνων επιλογή.

Ο 55χρονος Χαντ είχε αρχικά ταχθεί κατά του Brexit στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, όμως άλλαξε άποψη στο τέλος του 2017 μπροστά στην «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις. Τον προηγούμενο μήνα προχώρησε σε ένα ελάχιστα καλυμμένο προεκλογικό μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι υπό τον Τζόνσον «δεν μας εμπιστεύεται πλέον το εκλογικό σώμα» και «είμαστε έτοιμοι να χάσουμε τις επόμενες γενικές εκλογές».

Πηγή: AP Photo/Alastair Grant, Pool

Πένυ Μόρντοντ

Η πρώην υπουργός Άμυνας, Πένυ Μόρντοντ, βρέθηκε στο προσκήνιο ως πιθανό φαβορί για τη διαδοχή το απόγευμα της Τρίτης. Τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης μελών των Τόρις που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από το Conservative Home, την τοποθετούν ως τη δεύτερη επικρατέστερη, μετά από τον νυν υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

Η Μόρντοντ, υπέρμαχος του Brexit, θεωρήθηκε «άπιστη» στον Τζόνσον επειδή υποστήριξε τον Τζέρεμι Χαντ. Υπήρξε μία από τις πιο ειλικρινείς υπουργούς όσον αφορά την κριτική της για το Partygate και φαίνεται να προετοιμάζεται για την κούρσα διαδοχής, σύμφωνα με τον Guardian.

Πηγή: AP Photo/Alastair Grant

Ρίσι Σούνακ

Ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ήταν μέχρι πρόσφατα το φαβορί για τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος. Όμως ο 42χρονος Σούνακ, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε επίσης ενεργή συμμετοχή στο σκάνδαλο «Partygate», τα περιβόητα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown που είχε επιβληθεί στη Βρετανία λόγω του κορωνοϊού.

Ωστόσο, έχουν περάσει δύο μήνες που η αντιμετώπιση στο πρόσωπό του είναι «μουδιασμένη» μετά τις αντιδράσεις σχετικά με το φορολογικό καθεστώς της συζύγου του και την αποκάλυψη ότι είχε αμερικανική πράσινη κάρτα ενώ ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: AP Photo/Alastair Grant

Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας, νυν υπουργός Εξωτερικών, έχει μια ισχυρή βάση υποστηρικτών μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, καθώς κατέχει θέση στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο από το 2014, επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον. Έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της Βρετανίας προς τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

H 46χορνη Τρας, η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ των Τόρις βρίσκεται σταθερά στην κορυφή δημοσκοπήσεων μεταξύ των μελών του κόμματος, ενώ δέχτηκε εύσημα για την απελευθέρωση της Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ από το Ιράν μετά από έξι χρόνια κράτησης και την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, παρά τις αρχικές επικρίσεις περί αργής αντίδρασης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Tα δύο πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας Τζόνσον διετέλεσε υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, υπερασπιζόμενη το Brexit, ενώ πέρυσι διορίστηκε επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη Δευτέρα ο Τζόνσον έχει την «100% υποστήριξή» της και προέτρεψε τους συναδέλφους της να τον υποστηρίξουν.

Πηγή: AP Photo/Alastair Grant

Μάικλ Γκόουβ

Εκ των επιφανέστερων στελεχών των Δημοκρατικών, ο Μάικλ Γκόοουβ έχει διεκδικήσει δύο φορές εώς σήμερα να αναλάβει τα ηνία των Τόρις.

Πρώην δημοσιογράφος του BBC και αρθρογράφος των Times, ο Γκόουβ ήταν μεταξύ των μελών της κυβέρνησης που ζήτησαν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος και τον απέπεμψε με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ να τον χαρακτηρίζουν «φίδι».

AP Photo/Alberto Pezzali, File

Ντόμινικ Ράαμπ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, 47 ετών, ανέλαβε προσωρινά την πρωθυπουργία την άνοιξη του 2020, όταν ο Τζόνσον νοσηλευόταν στην εντατική με Covid-19. Η δημοφιλία σχεδόν καταρρακώθηκε όταν όντας υπουργός Εξωτερικών, συνέχισε τις διακοπές του τον Αύγουστο του 2021, την ώρα που η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ έπεφτε στα χέρια των Ταλιμπάν. Αυτός ήταν ο λόγος, σύμφωνα με κάποιους, που στον ανασχηματισμό του επόμενου μήνα, ο Τζόνσον τον απομάκρυνε από το Φόρεϊν Όφις.

Πηγή: AP Photo/Alastair Grant

Ναντίμ Ζαχάουι

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών και πρώην Παιδείας εντυπωσίασε, όταν η Βρετανία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό για την Covid-19. Η προσωπική ιστορία του, ως πρώην πρόσφυγας από το Ιράκ που ήρθε στη Βρετανία ως παιδί, τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους «διαδόχους» για την πρωθυυπουργία.

Στα επιτεύγματά του περιλαμβάνεται η ίδρυση της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov πριν εισέλθει στο κοινοβούλιο το 2010.

Πηγή: AP Photo/Alastair Grant

ΔΗΜΟΦΙΛΗ