ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιήσεις Μπλίνκεν στον Κινέζο ΥΠΕΞ για την Ταϊβάν και τη στήριξη στη Ρωσία

Προειδοποιήσεις Μπλίνκεν στον Κινέζο ΥΠΕΞ για την Ταϊβάν και τη στήριξη στη Ρωσία
Άντονι Μπλίνκεν και Ουάνγκ Γι στο Μπαλί της Ινδονησίας Stefani Reynolds, Pool Photo via AP

Επί πέντε ώρες βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω οι επικεφαλής διπλωματίας Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας στο Μπαλί της Ινδονησίας, την επομένη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20, με τον Άντονι Μπλίνκεν να προειδοποιεί το Πεκίνο για το ζήτημα της Ταϊβάν και να καλεί εκ νέου την κινεζική κυβέρνηση να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε, πάντως, συνολικά «χρήσιμες, ειλικρινείς και εποικοδομητικές» τις συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι.

«Παρά την πολυπλοκότητα των σχέσεών μας, μπορώ να πω με κάποια βεβαιότητα ότι οι αντιπροσωπείες μας θεώρησαν τις σημερινές συνομιλίες χρήσιμες, ειλικρινείς και εποικοδομητικές», δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον Ουάνγκ.

«Εξέφρασα τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με τη ρητορική και τις ολοένα και πιο προκλητικές δραστηριότητες του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν», επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ υπογράμμισε στον Κινέζο ομόλογό του ότι είναι «ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν».

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξημένη στρατιωτική πίεση που ασκεί τα τελευταία χρόνια η Κίνα στην Ταϊβάν, νησί το οποίο το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος του και έχει δηλώσει ότι κάποια στιγμή θα το ανακαταλάβει.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Ουάνγκ να λάβει η Κίνα αποστάσεις από τη Μόσχα και να καταδικάσει τη ρωσική «επιθετικότητα» εναντίον της Ουκρανίας.

«Έχει πραγματικά έρθει η ώρα που πρέπει να σηκωθούμε, όπως το έκαναν οι χώρες της G20 η μία μετά την άλλη, για να καταδικάσουμε την επιθετικότητα και να απαιτήσουμε, μεταξύ άλλων, η Ρωσία να επιτρέψει την πρόσβαση στα τρόφιμα που είναι εγκλωβισμένα στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Μπλίνκεν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είδε «καμία ένδειξη» από την πλευρά της Ρωσίας ότι προτίθεται να εμπλακεί σε «σοβαρή διπλωματία».

Την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποχώρησε από τη σύνοδο των ομολόγων του της G20 αφού δέχθηκε χείμαρρο επικρίσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος G20: Έξαλλος ο Λαβρόφ από την «υποδοχή» των ΥΠΕΞ - Αναχωρεί πρόωρα από το Μπαλί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ