ΚΟΣΜΟΣ

Τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία

Τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς περιδιαβαίνουν την έκθεση Europa Experience στο Europahaus (Ευρωπαϊκό Σπίτι) στο Βερολίνο, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 REUTERS/Michael Kappeler/Pool

Τα δύο τρίτα σχεδόν των Γερμανών θεωρούν ότι το Ισλάμ δεν ανήκει στην χώρα τους. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και προκαλεί πλήθος συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ συνοδεύεται από τηλεοπτική εκπομπή όπου τίθεται το ερώτημα «πόσο επικίνδυνο είναι το Ισλάμ».

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, αλλά και η άφιξη στη Γερμανία ενός και πλέον εκατομμυρίου προσφύγων –η πλειοψηφία των οποίων είναι μουσουλμάνοι– φαίνεται πως συνέτεινε σε μια δραματική αλλαγή στάσης των Γερμανών πολιτών απέναντι στο Ισλάμ και τους μετανάστες, προκαλώντας ανακατατάξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, το Αθηναϊκό Πρακτορείο ανατρέχει στο 2010, όταν ο τότε Γερμανός πρόεδρος Κριστιάν Γουλφ (Christian Wulff) υπερθεμάτιζε: «το Ισλάμ ανήκει στην Γερμανία». Τη θέση αυτη επανέλαβε πέρσι και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel), λίγες ημέρες μετά την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo.

Τότε, πριν από έξι χρόνια και στην αφετηρία της μεγάλης κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ, το 49% των Γερμανών συμφωνούσε με τον Γουλφ, έναντι 47% που τασσόταν κατά της άποψης του προέδρου, αν κρίνουμε από τα στοιχεία που επικαλείται η σημερινή δημοσκόπηση για το ίδιο ερώτημα: «ανήκει το Ισλάμ στη Γερμανία;»

DWR 2016 05 12 Your opinion For two thirds of Islam is not German news WDR

Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία Infratest dimap για λογαριασμό της δημόσιας Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR) και από αυτήν προκύπτει πως το 60% των Γερμανών δηλώνει ότι το Ισλάμ δεν ανήκει στην Γερμανία· μόλις το 34% πιστεύει το αντίθετο (οι σχετικοί πίνακες εδώ).

Ο σκεπτικισμός απέναντι στο Ισλάμ –αν μπορεί κανείς να τον αποκαλέσει έτσι– εμφανίζεται πιο έντονος στις μεγαλύτερες ηλικίες, με το 71% των ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 64 ετών να πιστεύει πως η θρησκεία αυτή δεν έχει θέση στην Γερμανία.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι ανησυχητικά, καθώς στη Γερμανία κατοικούν περί τα τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνων. Αποτελούν δε περίπου το 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Η ισλαμοφοβία αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά τις αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, μέλη του ξενοφοβικού, αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προσυπέγραψαν εκλογικό μανιφέστο, που υπογράμμιζε ότι το Ισλάμ αντίκειται στο γερμανικό Σύνταγμα. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ανταπόκρισή του από Βερολίνο, τα μέλη της AfD καλούν για απαγόρευση των μιναρέδων και της μπούρκας.

Ήταν πάλι το 2010, όταν η Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung πως «οι μιναρέδες είναι πια μέρος του αστικού τοπίου (στη χώρα)» και παράλληλα στους νεολαίους του κόμματός της ότι «η πολυπολιτισμικότητα (στη Γερμανία) έχει αποτύχει εντελώς», δείγμα των διαχρονικών αντιφάσεων στην κεντρική πολιτική σκηνή αναφορικά με ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και ενσωμάτωσης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Infratest dimap, λίγοι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ανησυχούν ότι η επιρροή του Ισλάμ στη χώρα θα καταστεί υπερβολικά μεγάλη, εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων.

Παράλληλα, εντείνονται οι φόβοι για μια τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών, σαν αυτές που έπληξαν τις γειτονικές Γαλλία και Βέλγιο: σχεδόν το 75% των Γερμανών ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.003 Γερμανών ψηφοφόρων τη 2η και την 3η Μαΐου, με τη WDR να καλεί το κοινό σε ανοιχτή συζήτηση επί του φλέγοντος αυτού ζητήματος, που εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα για τον κυβερνητικό συνασπισμό της τρίτης καγκελαρίας Μέρκελ και –όπως όλα δείχνουν– τελευταίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ