ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ακόμη δύο ηχηρά ονόματα στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία των Τόρις

Βρετανία: Ακόμη δύο ηχηρά ονόματα στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία των Τόρις
Οι πρώην υπουργοί Υγείας Τζέρεμι Χαντ και Σάτζιντ Τζάβιντ (δεξιά) AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Δύο πρώην υπουργοί Υγείας, ο Τζέρεμι Χαντ και ο Σάτζιντ Τζάβιντ προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες στη λίστα των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας που διεκδικούν να διαδεχθούν τον Μπόρις Τζόνσον, τώρα που... το πάρτι του παραιτηθέντα πρωθυπουργού τελείωσε. 

Χαντ και Σάτζιντ Τζάβιντ ανακοίνωσαν μέσω συνεντεύξεων στην εφημερίδα The Telegraph ότι θα είναι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Τόσο ο Χαντ, ο οποίος ηττήθηκε από τον Τζόνσον στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019, όσο και ο Τζάβιντ, δήλωσαν ότι αν αναλάβουν την πρωθυπουργία θα μειώσουν τον εταιρικό φόρο στο 15%. Ο Τζάβιντ είπε επίσης ότι θα καταργήσει την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που αποφασίστηκε τον Απρίλιο.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο γιατί θέλω να το κάνω», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ στην Telegraph αναφερόμενος στην απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα. «Είναι επειδή πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, να αναπτύξουμε την οικονομία και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», τόνισε.

Ο Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην προχωρήσουμε σε φορολογικές περικοπές».

«Βροχή» υποψηφιοτήτων

Μετά την προσθήκη Σαβίντ και Χαντ, στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος έχουν ανακοινωθεί επισήμως οχτώ υποψηφιότητες για τα ηνία των Τόρις, όμως η λίστα αναμένεται να αυξηθεί. Εκτός κούρσας βρίσκεται ο Μπεν Ουάλας.

Το Σάββατο, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ναντίμ Ζαχάουι, και ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, τέθηκαν επίσης στη διάθεση των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ναντίμ Ζαχάουι συνοδεύτηκε επίσης από τη δέσμευση για φοροελαφρύνσεις, ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και διατήρηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων που έθεσε σε τροχιά όταν υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας.

«Ο στόχος μου είναι ο εξής απλός: Να προσφέρω τις ευκαιρίες που δόθηκαν στη γενιά μου, σε όλους τους Βρετανούς, όποιοι και αν είστε και από όπου και αν προέρχεστε. Να σταθεροποιήσω την οικονομία» δήλωσε ο Ζαχάουι.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών εντυπωσίασε όταν η Βρετανία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό για την Covid-19. Η προσωπική ιστορία του, ως πρώην πρόσφυγας από το Ιράκ που ήρθε στη Βρετανία ως παιδί, τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους «διαδόχους» για την πρωθυυπουργία.

Στα επιτεύγματά του περιλαμβάνεται η ίδρυση της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov πριν εισέλθει στο βρετανικό Κοινοβούλιο το 2010.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς από πλευράς του δήλωσε, όπως μεταδίδει το BBC, ότι αποκλείει το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών εφόσον είναι εκείνος που θα αναδειχθεί στην ηγεσία των Τόρις, αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

grant-shapps.jpg
Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ ΣαπςAP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Γκραντ Σαπς ήταν μεταξύ των υπουργών που δεν παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της χαοτικής εβδομάδας στο Ουεστμίνστερ που οδήγησε τελικά στην παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Στους βουλευτές των Συντηρητικών που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής επίσημα υποψηφιότητα συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, η πρώην υπουργός Ισότητας Κέμι Μπέιντενοχ, η γενική εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τομ Τούγκενχατ.

Αναμένεται ότι έως και άλλα οχτώ πρόσωπα θα θέσουν επίσης υποψηφιότητα, περιλαμβανομένης της υπουργού Εξωτερικών Λις Τρας. Συνεργάτες της έχουν κάνει ήδη τη σχετική προαναγγελία και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση.

Στα στελέχη που «φλερτάρουν» με την υποψηφιότητα συγκαταλέγονται οι Πένυ Μόρντοντ, Ντόμινικ Ράαμπ, καθώς και ο Μάικλ Γκόουβ.

Επιταχύνεται η κούρσα διαδοχής

Το Συντηρητικό Κόμμα θα προσπαθήσει να μειώσει έως τις 20 Ιουλίου σε δύο τον αριθμό των υποψηφίων στην κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ένα μέλος της επιτροπής που επιβλέπει την διαδικασία, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των υποψηφίων την ηγεσία.

Η αποκαλούμενη «Επιτροπή του 1922» των Τόρις θα καθορίσει τους ακριβείς κανόνες και το χρονοδιάγραμμα για την κούρσα διαδοχής την επόμενη εβδομάδα. Πολλοί βουλευτές ασκούν πιέσεις για την διενέργεια της εκλογής του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από ψηφοφορίες για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο που θα πάνε στον τελικό γύρο -δηλαδή στην επιστολική ψήφο των μελών των Τόρις.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, και νομίζω ότι ακόμη και οι υποψήφιοι θα το δεχτούν, είναι σε σχετικά πρώιμο στάδιο να αφαιρέσουμε ορισμένους από αυτούς που σαφώς δεν πρόκειται να λάβουν επαρκή υποστήριξη για να φτάσουν στους τελευταίους δύο», δήλωσε ο Τζέφρι Κλίφτον‑Μπράουν από την Επιτροπή στο Times Radio.

Ο Κλίφτον-Μπράουν τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει αυξάνοντας τον αριθμό των υπογραφών από άλλους Συντηρητικούς βουλευτές που απαιτούνται για να οριστούν υποψήφιοι και αυξάνοντας το όριο των ψήφων που πρέπει να λάβουν οι υποψήφιοι για να προχωρήσουν στον επόμενο γύρο.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πλαισιώσουμε μια διαδικασία για να καταλήξουμε σε δύο ονόματα μέχρι τη στιγμή που το Κοινοβούλιο συνεδριάσει στις 20 Ιουλίου», είπε. «Θα πρέπει να έχουμε μια απάντηση μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο και ίσως και πριν από αυτό», προσέθεσε.

Εκτός κούρσας ο Μπεν Ουάλας

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Οουάλας, ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Ο 52χρονος Ουάλας ξεπέρασε τους τελευταίους μήνες σε δημοτικότητα την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας και έγινε το δημοφιλέστερο μέλος της κυβέρνησης μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος χάρη στους χειρισμούς του στην ουκρανική κρίση.

«Έπειτα από προσεκτική εξέταση και αφού το συζήτησα με συνεργάτες και με την οικογένειά μου, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος» ανακοίνωσε ο Μπεν Ουάλας.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά το ενδιαφέρον μου είναι εστιασμένο στον σημερινό μου ρόλο και στο να κρατήσω ασφαλή αυτή τη σπουδαία χώρα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ