ΚΟΣΜΟΣ

Είκοσι χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία, ο «Bιβλιοπώλης της Καμπούλ» ζητάει άσυλο στη Βρετανία

Είκοσι χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία, ο «Bιβλιοπώλης της Καμπούλ» ζητάει άσυλο στη Βρετανία
O Σαχ Μοχάμεντ Ράις φωτογραφημένος το 2007 AP Photo/Musadeq Sadeq

Στο Λονδίνο ζητώντας άσυλο βρίσκεται ο διάσημος πρωταγωνιστής του «Ο Bιβλιοπώλης της Καμπούλ», η ζωή του οποίου είχε γίνει διεθνές μπεστ σέλερ, πριν από είκοσι χρόνια.

Την άνοιξη του 2002, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από τον αμερικανικό στρατό και τους συμμάχους του, η δημοσιογράφος από τη Νορβηγία, Όσνε Σέιερσταντ πέρασε τέσσερις μήνες με τον ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου στην Καμπούλ, Σαχ Μοχάμεντ Ράις και την οικογένειά του.

Καταγράφοντας την εμπειρία της στο έργο μη μυθοπλασίας, «The Bookseller of Kabul» (Ο Bιβλιοπώλης της Καμπούλ) δημιούργησε συγκινητικό πορτρέτο μιας αφγανικής οικογένειας που διαχειρίζεται τις μερικές φορές αντιφατικές εντάσεις μεταξύ του πολιτιστικού συντηρητισμού και της επιθυμίας για πολιτική ελευθερία.

Δύο δεκαετίες μετά, με την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο, ο Ράις περιμένει τώρα να διεκπεραιωθεί η υπόθεση ασύλου του, καθώς έφτασε σε αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Αυτή τη στιγμή ζει μαζί με άλλους αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχείο που έχει ορίσει το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο 68χρονος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η «μόνη πόρτα ανοιχτή» γι αυτόν για να αναζητήσει ασφάλεια από τη σκληροπυρηνική ομάδα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ράις δεν θεωρείται ότι είναι μεταξύ των περίπου 15.000 ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της Πολιτικής Μετακινήσεων από το Αφγανιστάν και Βοήθειας το περασμένο καλοκαίρι.

Ο βιβλιοπώλης είπε ότι κατά τη διάρκεια των σχετικά φιλελεύθερων χρόνων μεταξύ των περιόδων των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, το 2002 - 2020, πούλησε περισσότερα από 15.000 αντίτυπα ευρωπαϊκής και αμερικανικής λογοτεχνίας.

Το διάσημο κατάστημά του θεωρείται ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων για το Αφγανιστάν κάτω από την ίδια στέγη, αλλά η αγάπη του Ράις για τα κλασικά σημαίνει ότι τα ράφια του περιλαμβάνουν επίσης μια ευρεία γκάμα λογοτεχνικών έργων των Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Λέων Τολστόι και Ρουμί.

Εάν η αίτησή του για άσυλο γίνει δεκτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο βιβλιοπώλης θέλει να ανοίξει ένα αφγανικό αναγνωστήριο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Προς το παρόν γράφει ένα βιβλίο για τη γη και τον πολιτισμό του Αφγανιστάν και λέει ότι το όνειρό του είναι να ανοίξει ένα πολυπολιτισμικό βιβλιοπωλείο για ανθρώπους από την κεντρική Ασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ