ΚΟΣΜΟΣ

Αγνοούμενοι στα ερείπια 5ώροφου κτηρίου - Ζελένσκι: Αναπόφευκτη η τιμωρία των Ρώσων δολοφόνων

Αγνοούμενοι στα ερείπια 5ώροφου κτηρίου - Ζελένσκι: Αναπόφευκτη η τιμωρία των Ρώσων δολοφόνων
Αναζητώντας ίχνη ζωής στα χαλάσματα του πενταώροφου κτηρίου AP Photo/Nariman El-Mofty

Επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα του 5ώροφου κτηρίου κατοικιών που επλήγη το βράδυ του Σαββάτου εξακολουθούν να αναζητούν τα σωστικά συνεργία στην ανατολική Ουκρανία.

Τουλάχιστον 24 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, μεταξύ αυτών ένα παιδί, ενώ ο ρωσικός πύραυλος που έπληξε την πολυκατοικία στην πόλη Τσάσιβ Γιαρ σκότωσε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Μέχρι στιγμής τα σωστικά συνεργία κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανά έξι άτομα, ενώ βρίσκονται σε λεκτική επαφή με τρεις ακόμη ανθρώπους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Η πόλη Τσάσιβ Γιαρ, με πληθυσμό 12.000 ανθρώπους, απέχει περίπου 12 μίλια από το Κραματόρσκ, μία πόλη που αναμένεται να είναι ο επόμενος στόχος των ρωσικών δυνάμεων.

Τουλάχιστον 591 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.548 έχουν τραυματιστεί μέχρι σήμερα στην επαρχία Ντονέτσκ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ζελένσκι: Η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα αμάχους

Με αφορμή το νέο πλήγμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους και υποσχέθηκε ότι «η τιμωρία είναι αναπόφευκτη για κάθε Ρώσο δολοφόνο».

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στην επίθεση στην πόλη της περιοχής του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια του τελευταίου διαγγέλματός του, προσθέτοντας ότι «δεκάδες άνθρωποι» που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια εξακολουθούν να αναζητούνται.

«Όποιος δίνει εντολές για τέτοια χτυπήματα, όποιος τα πραγματοποιεί σε κοινές πόλεις, σε κατοικημένες περιοχές, σκοτώνει τελείως εσκεμμένα. Μετά από τέτοια χτυπήματα, δεν θα μπορούν να πουν ότι δεν ήξεραν ή δεν κατάλαβαν κάτι.

Η τιμωρία είναι αναπόφευκτη για κάθε Ρώσο δολοφόνο. Απολύτως για όλους. Όπως ήταν για τους Ναζί. Και ας μην περιμένουν ότι το κράτος τους θα τους προστατεύσει. Η Ρωσία θα είναι η πρώτη που θα τους εγκαταλείψει όταν αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Νέα έκκληση για απομάκρυνση αμάχων

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ κάλεσε τους αμάχους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας να απομακρυνθούν επειγόντως από την περιοχή, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν αντεπίθεση.

Η Ουκρανία έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής Χερσώνας στην Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πρωτεύουσάς της, τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν μάχες, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί πυροβολικού [...] και ως εκ τούτου προτρέπουμε (τους πολίτες) να απομακρυνθούν επειγόντως», δήλωσε η Βερετσούκ στην κρατική τηλεόραση.

Η ίδια επισήμανε ότι δεν μπορεί να πει πότε ακριβώς θα γίνει η αντεπίθεση.

«Ξέρω σίγουρα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν γυναίκες και παιδιά εκεί και ότι δεν πρέπει να μετατραπούν σε ανθρώπινες ασπίδες», προειδοποίησε.

Οι αρχές της Χερσώνας που εγκατέστηκαν οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις λένε ότι θέλουν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, αλλά δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι το μέλλον της περιοχής πρέπει να καθοριστεί από τους κατοίκους της.

Η Χερσώνα περιλαμβάνει την ομώνυμη πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκους. Δεν είναι γνωστό πόσοι από τους κατοίκους της πόλης βρίσκονται ακόμα εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ