ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο ως διάδοχό του

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο ως διάδοχό του
Μέχρι στιγμής, 11 υποψήφιοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στην εσωτερική αναμέτρηση για την ηγεσία (AP Photo/Alberto Pezzali)

Ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε τη Δευτέρα να υποστηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο διεκδικούσε να τον αντικαταστήσει ως πρωθυπουργό της Βρετανίας, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του από τότε που αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Ο 58χρονος ηγέτης ανακοίνωσε την παραίτησή του από αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος την περασμένη Πέμπτη, αλλά παραμένει στην Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

Μέχρι στιγμής, 11 υποψήφιοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στην εσωτερική αναμέτρηση για την ηγεσία, με το κόμμα να αναμένεται να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα αργότερα τη Δευτέρα.

Σε μια επίσκεψη σε ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας στο Λονδίνο, ο Τζόνσον ρωτήθηκε ευθέως εάν θα υποστήριζε κάποιον διάδοχο.

«Η δουλειά του πρωθυπουργού σε αυτή τη φάση είναι να αφήσει το κόμμα να αποφασίσει και να συνεχίσει να υλοποιεί τα έργα που εκλεγήκαμε να υλοποιήσουμε», απάντησε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πτώση του Τζόνσον υπήρξε θεαματική. Τον Δεκέμβριο του 2019 κέρδισε μια συντριπτική νίκη 80 εδρών με την υπόσχεσή του να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία του επέτρεψε να κάνει ακριβώς αυτό, αλλά η πρωθυπουργία του επλήγη από σωρεία σκανδάλων, ιδίως σχετικά με τα πάρτι που έσπασαν τα lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο της πανδημίας, για τα οποία του επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία.

Ένα άλλο σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά το διορισμό από τον Τζόνσον του βουλευτή Κρίστοφερ Πίντσερ ως αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως υπήρχαν κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του. Το γεγονός αυτό προκάλεσε φρενίτιδα παραιτήσεων, αναγκάζοντας τελικά τον Τζόνσον να παραιτηθεί.

Στην ομιλία παραίτησής του, κατηγόρησε το «κοπάδι» ότι κινήθηκε εναντίον του.

Αλλά ο Τζόνσον αρνήθηκε να πει τη Δευτέρα εάν ένιωθε προδομένος. «Δεν θέλω να πω περισσότερα για όλα αυτά», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη και ξέρετε, δεν θα ήθελα να βλάψω τις πιθανότητες προσφέροντας την υποστήριξή μου».

«Απλώς πρέπει να συνεχίσω και τις τελευταίες ημέρες ή εβδομάδες... η συνταγματική λειτουργία του πρωθυπουργού σε αυτήν την κατάσταση είναι να συνεχίσει να εκτελεί το έργο του. Και αυτό κάνω», πρόσθεσε.

«Όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε στους ανθρώπους που μας εκλέγουν... (και) όσο λιγότερο μιλάμε για πολιτική στο Westminster, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είμαστε όλοι γενικά».

Μεταξύ των φαβορί στην κούρσα για την ηγεσία είναι ο Ρίσι Σουνάκ και ο Σατζίντ Τζαβίντ, των οποίων οι αποχωρήσεις ως υπουργού Οικονομικών και υπουργού Υγείας αντίστοιχα προκάλεσαν τον καταιγισμό περισσότερων από 60 κυβερνητικών παραιτήσεων.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο διάδοχος του Σουνάκ Ναντίμ Ζαχάουι είναι επίσης υποψήφιοι. Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ φέρεται να σκέφτεται επίσης να θέσει υποψηφιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ