ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικός Τύπος: Πληροφορίες ότι ο Γκιουλέν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Τουρκικός Τύπος: Πληροφορίες ότι ο Γκιουλέν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Στο νοσοκομείο εισήχθη ο Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου AP Photo/Chris Post

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο θέλουν τον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί ως εμπνευστή και διοργανωτή του πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, να έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Ο Φετχουλάχ Γκιουλέν ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και η Τουρκία έχει ζητήσει επανειλημμένως την έκδοσή του.

Η κεμαλική εφημερίδα Cumhuriyet, στην διαδικτυακή της έκδοση έγραψε ότι δικτυακοί τόποι που πρόσκεινται στο κίνημα του Γκιουλέν, γνωστό στην Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση FETO, αναφέρουν ότι ο Γκιουλέν εισήχθη στο νοσοκομείο για τακτικές εξετάσεις και κρίθηκε από τους γιατρός σκόπιμο να παραμείνει νοσηλευόμενος για καλύτερη παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας του. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές, ο Γκιουλέν υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στον τουρκικό Τύπο κυκλοφορούν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Γκιουλέν. Ανάλογες πληροφορίες είχαν δει τη δημοσιότητα και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο στη συνέχεια να επιβεβαιωθούν.

Το Νοέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και αναπαρήχθη από τα τουρκικά ΜΜΕ η φήμη ότι ο Φετχουλάχ Γκιουλέν ήταν νεκρός. Ο τουρκικός δικτυακός τόπος Oda TV μετέδωσε μάλιστα ότι ο Φετχουλάχ Γκιουλέν πέθανε εξαιτίας δηλητηρίασης και πως ένα άτομο από τον κύκλο των πιστών του που διέμενε στο ίδιο αγρόκτημα μαζί του έχει αυτοκτονήσει. Για την ορθότητα της πληροφορίας μάλιστα το Oda TV επικαλέστηκε πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.Οι πληροφορίες τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν

Ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγετική φυσιογνωμία της ισλαμικής αδελφότητας των Νουρτζού, θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ο εμπνευστής της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου του 2016. Ο Γκιουλέν ζει εξόριστος εδώ και 22 χρόνια στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης για την έκδοσή του, η Ουάσινγκτον αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας. Στην Τουρκία χιλιάδες οπαδοί του Γκιουλέν, πολιτικοί σύμμαχοι επί σειρά ετών στο παρελθόν της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν φυλακιστεί, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ