ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις σκότωναν άοπλους Αφγανούς - H ηγεσία κάλυπτε τον «διαγωνισμό»

BBC: Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις σκότωναν άοπλους Αφγανούς - H ηγεσία κάλυπτε τον «διαγωνισμό»
Στρατιωτικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι μία μονάδα ενδέχεται να σκότωσε επανειλημμένα 54 ανθρώπους AP Photo/Lefteris Pitarakis, pool

Τουλάχιστον 54 δολοφονίες αμάχων από τη βρετανική SAS (Ειδική Υπηρεσία Αεροπορίας) στο Αφγανιστάν αποκαλύπτει έρευνα του BBC, με το βρετανικό δίκτυο να υποστηρίζει ότι οι ειδικές δυνάμεις της χώρας σκότωναν επανειλημμένα άοπλους υπό ύποπτες συνθήκες, με την ηγεσία να το γνωρίζει αλλά να καλύπτει την υπόθεση. 

Στρατιωτικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι μία μονάδα ενδέχεται να σκότωσε 54 ανθρώπους υπό ύποπτες συνθήκες κατά τη διάρκεια μιας εξάμηνης επιχείρησης.

Οι καταγγελίες αφορούν στο διάστημα 2010-2011 και μάρτυρες που υπηρετούσαν εκείνο το διάστημα σε μονάδες της SAS στο Αφγανιστάν, είπαν στο BBC ότι είδαν πράκτορες της SAS να σκοτώνουν άοπλους κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών.

Η ανάλυση ενός τεράστιου όγκου εγγράφων από το BBC οδήγησε στον προσδιορισμό πολλών θανάτων αμάχων κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιχειρήσεων «εξόντωσης ή σύλληψης» που έγινε στην επαρχία Χελμάντ.

Μεταξύ των στελεχών της συγκεκριμένης μονάδας φέρεται να υπήρχε... διαγωνισμός για το ποιος θα σκοτώσει τους περισσότερους, αλλά και συνολικά προκειμένου η νέα μονάδα να ξεπεράσει σε φόνους αυτή την οποία αντικατέστησε.

Όλα τα παραπάνω περιγράφονταν ως «ανησυχίες» στα έγγραφα της διοίκησης ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς οι πληροφορίες να φτάσουν στην στρατιωτική αστυνομία και Δικαιοσύνη, όπως επιβάλλεται εκ του νόμου.

Κάποιες φορές, μάλιστα, οι δολοφονίες πραγματοποιούνταν με την αποκαλούμενη μέθοδο «drop weapons»: καλάσνικοφ «φυτεύονταν» στο σημείο του εγκλήματος προκειμένου να δικαιολογηθεί η δολοφονία άοπλων ανθρώπων.

Σε απάντηση των καταγγελιών, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα βρετανικά στρατεύματα «υπηρέτησαν με θάρρος και επαγγελματισμό στο Αφγανιστάν».

Απόσπασμα αναφοράς για συμβάν της 16ης Φεβρουαρίου 2011BBC

Σύμφωνα με το BBC, ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων, στρατηγός σερ Μαρκ Κάρλτον-Σμιθ, ήταν ενήμερος για τη δραστηριότητα αυτή, ωστόσο δεν προώθησε τα απαραίτητα στοιχεία στη Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία, ακόμη κι όταν αυτή ξεκίνησε μια αντίστοιχη έρευνα για υπόθεση δολοφονίας σε μοίρα της Ειδικής Υπηρεσίας Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι ο Κάρλτον Σμιθ προήχθη στη συνέχεια σε αρχηγό του βρετανικού στρατού, ωστόσο αποχώρησε από αυτό το αξίωμα μόλις πριν ένα μήνα.

bbc2.jpg
Μυστικό έγγραφο στον Διευθυντή Ειδικών ΔυνάμεωνBBC

Σημειώνεται ότι την εξεταζόμενη περίοδο στην ηγεσία της Βρετανίας βρισκόταν η συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελεύθερων υπό τους Κάμερον και Κλεγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ