ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών

Στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών
«Αποκλεισμένη» παραμένει η παραγωγή σιτηρών της Ουκρανίας με τους φόβους να εντείνονται για μία διεθνή επισιτιστική κρίση

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν αύριο, Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν την επανέναρξη εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένα στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Στρατιωτικές αντιπροσωπείες από τα υπουργεία Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών, θα έχουν συνομιλίες αύριο στην Κωνσταντινούπολη για την ασφαλή παράδοση στις διεθνείς αγορές σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένα σε ουκρανικά λιμάνια» αναφέρει ο Ακάρ σε ανακοίνωσή του.

Η τετραμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε περίοδο κατά την οποία οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξάνονται, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή σιτηρών στον κόσμο, υποδαυλίζει τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, αλλά οι εξαγωγές της έχουν αποκλειστεί στη Μαύρη Θάλασσα από ρωσικά πολεμικά πλοία, ενώ οι νάρκες που έχει τοποθετήσει το Κίεβο αποτελούν επίσης πρόβλημα.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες εδώ και εβδομάδες για την επανάληψη των παραδόσεων σιτηρών. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, 20 εμπορικά πλοία περιμένουν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα και θα μπορούσαν να φορτωθούν γρήγορα με ουκρανικά σιτηρά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορείται από τη Δύση ότι εκβιάζει με μια επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση εξαιτίας των εμποδίων που θέτει η Ρωσία στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν δράση με βάση το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την εγκαθίδρυση ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών.

Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καλεί εδώ και εβδομάδες τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Η Ρωσία και η Ουκρανία -αμφότερες είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιτηρών- αλληλοκατηγορούνται για τα προβλήματα στις παραδόσεις στις διεθνείς αγορές, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πως επαπειλείται ξέσπασμα λιμού σε αρκετά, ειδικά φτωχότερα κράτη.

Τις προηγούμενες ημέρες, την οργή του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει τον απόπλου του ρωσικού φορτηγού πλοίου Zhibek Zholy που μετέφερε 7.000 τόνους ουκρανικά σιτηρά από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι του Καρασού. Για το θέμα εκλήθη στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο.

Ραντεβού Ερντογάν - Πούτιν στην Τεχεράνη

Συνάντηση στην Τεχεράνη θα έχουν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 19 Ιουλίου.

Από την τουρκική πλευρά είχε ήδη ανακοινωθεί ότι ο κ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει αυθημερόν επίσκεψη, την ερχόμενη Τρίτη, στην πρωτεύουσα του Ιράν, ενώ σήμερα έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο ότι την ίδια ημέρα μεταβαίνει στην Τεχεράνη και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι ηγέτες των τριών χωρών θα συμμετάσχουν σε Σύνοδο Κορυφής με βασικό αντικείμενο της ατζέντας τις εξελίξεις στη Συρία, στο πρότυπο της πρωτοβουλίας της Αστάνα. Πέραν από την τριμερή συνάντηση, θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, διευκρίνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Εξάλλου, χτες Δευτέρα, οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εγκαθίδρυση ασφαλών διαδρόμων για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν τον συντονισμό των προσπαθειών τους για τις εξαγωγές σιτηρών και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα. Οι συνομιλίες αυτές, ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, έγιναν εν όψει της ρωσο-τουρκικής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον». Ως προς το ζήτημα της Συρίας και την νέα στρατιωτική επιχείρηση που έχει προαναγγείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της.

Αντίστοιχα, όπως έγινε γνωστό από την Αγκυρα, στις 19 Ιουλίου, θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραΐμ Ρεϊσί. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Ιράν έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Η τελευταία τριμερής συνάντηση Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια, την 1η Ιουλίου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ