ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νεκρός σε αμερικανική επιδρομή με drone ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους

Συρία: Νεκρός σε αμερικανική επιδρομή με drone ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους
Η επιδρομή στη Συρία έγινε μόλις μία ημέρα πριν ξεκινήσει η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία AP Photo/Baderkhan Ahmad (Φωτογραφία αρχείου)

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, Μάχερ αλ Αγκάλ, σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Χαλέπι, στα βορειοδυτικά της χώρας, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο αναπληρωτής του τραυματίστηκε επίσης σοβαρά κατά την επίθεση, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της CENTCOM, που μεταδίδει το CNNi.

Ο Μάχερ αλ Άγκαλ, που ήταν «ένας από τους πέντε πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες» του Ισλαμικού Κράτους, κυκλοφορούσε με μηχανάκι κοντά στην πόλη Τζανταϊρίς, μαζί με τον στενότερο σύμβουλό του, ο οποίος τραυματίστηκε, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Ντέιβ Ίστμπερν.

Ο Αλ Άγκαλ είχε αναλάβει «να αναπτύξει επιθετικά τα δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους εκτός του Ιράκ και της Συρίας» και η εξόντωσή του «θα διαταράξει τις δυνατότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης να προετοιμάζει και να εκτελεί επιθέσεις στον κόσμο», ανέφερε την ίδια στιγμή ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζόι Μπουτσίνο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Μάχερ αλ Άγκαλ.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο συνασπισμός των Κούρδων και Αράβων μαχητών που στηρίζεται από την Ουάσινγκτον, ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε στο αεροπορικό πλήγμα εναντίον μιας μοτοσικλέτας στην περιφέρεια του Χαλεπιού. Δεν διευκρίνισαν την ταυτότητα των θυμάτων.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ αμάχων κατά την επιχείρηση.

Υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες για τον Μάχερ αλ Άγκαλ. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ήταν «ο κυβερνήτης του Λεβάντε» στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία το 2014, όμως το «χαλιφάτο» του ανατράπηκε και στις δύο αυτές χώρες, το 2017 και το 2019 αντίστοιχα.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον θάνατο του πρώην ηγέτη του ISIS, του Άμπου Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι, ο οποίος ανατινάχτηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία -μία περιοχή που παραμένει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Η επιδρομή έγινε μόλις μία ημέρα πριν ξεκινήσει η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Τον Ιούνιο, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Χάνι Άχμεντ αλ Κούρντι, ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ