ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αδιαφορία για την πανδημία εν μέσω καλοκαιριού

Ιταλία: Αδιαφορία για την πανδημία εν μέσω καλοκαιριού
Στην φάση αυτή οι θετικοί στον κορωνοϊό κάτοικοι της χώρας, ξεπερνούν το 1.400.000 AP Photo/Luca Bruno

Μία εξαιρετική τουριστική περίοδο βιώνει η Ιταλία, με πολλά ωστόσο προβλήματα στο «μέτωπο» της πανδημίας του κορωνοϊού. Ελάχιστοι φορούν μάσκες ακόμα και εκεί που προβλέπονται.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, οι διανυκτερεύσεις τουριστών στην Ιταλία το φετινό καλοκαίρι θα ξεπεράσουν τα 418 εκατ. ευρώ και ο τζίρος στα διάφορα τουριστικά θέρετρα τα 31 δισ. ευρώ., όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Deutsche Welle.

Η χώρα επιστρέφει στα επίπεδα και τα τουριστικά έσοδα του 2021.

Όλα αυτά, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού καλπάζει. Στην φάση αυτή οι θετικοί στον κορωνοϊό κάτοικοι της χώρας, ξεπερνούν το 1.400.000, ενώ τα κρούσματα, την τελευταία εβδομάδα, ξεπέρασαν και αυτά, ως μέσο όρο, τα 100.000 την ημέρα.

Οι μάσκες δεν χρησιμοποιούνται -ή χρησιμοποιούνται ελάχιστα- στα πάρτι που οργανώνονται στις παραλίες, τις υπαίθριες συναυλίες, σε καφέ και εστιατόρια της Ρώμης, του Μιλάνου και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχει πολυκοσμία.

Η καραντίνα, επισήμως, συνεχίζει να ισχύει για τους θετικούς στην ασθένεια, αλλά στην πραγματικότητα, τα Σαββατοκύριακα η Ρώμη είναι άδεια και οι παραλίες γεμάτες.

Τέταρτη δόση για τους άνω των 60

Το υπουργείο Υγείας παραδέχεται τώρα -εμμέσως- ότι έγιναν κάποια λάθη και προσπαθεί να αλλάξει πορεία πλεύσης.

Πριν από το τέλος της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών. Μέχρι τώρα, μπορούσαν να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου μόνον οι άνω των 80 και οι ευπαθείς ομάδες.

Ο υφυπουργός Υγείας, Πιερπάολο Σιλέρι, τόνισε ότι μπορεί η παραλλαγή αυτή του ιού να είναι ηπιότερης μορφής, αλλά συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε όσους έχουν χρόνιες παθήσεις. Άρχισαν να ξανανοίγουν τα εμβολιαστικά κέντρα αν και είναι δύσκολο να σκεφθεί, κανείς, ότι ενώ όλοι φεύγουν διακοπές, θα υπάρξει μαζική προσέλευση.

Τα θέρετρα της Σαρδηνίας, της Σικελίας και όλων των τουριστικών περιοχών είναι γεμάτα. Συγχρόνως, όμως, από τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, οι Ιταλοί γιατροί ζητούν λίγη αυτοσυγκράτηση και σωφροσύνη, για να μην περάσουν, ένα «μαύρο», γεμάτο στρες καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ