ΚΟΣΜΟΣ

Νέα προειδοποίηση ΔΝΤ για ένα ενδεχόμενο brexit

Νέα προειδοποίηση ΔΝΤ για ένα ενδεχόμενο brexit
REUTERS

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Μ. Βρετανία κινδυνεύει να πέσει σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης αν αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.

«Η ψήφος υπέρ της εξόδου θα προκαλούσε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλής αβεβαιότητας, που θα οδηγούσε σε μεταβλητότητα των αγορών και θα είχε συνέπειες στην μεταποίηση», αναφέρεται σε έκθεση του Ταμείου που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Μια ξαφνική διακοπή στις επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας όπως η αγορά ακινήτων και ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας.

«Τέτοιου είδους αντιδράσεις θα μπορούσαν να συρρικνώσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, μειώνοντας περεταίρω τις τιμές περιουσιακών στοιχείων σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο», αναφέρει το Ταμείο.

Η έκθεση αναφέρει πως μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit, θα μπορούσε να χρειαστούν χρόνια για να επαναδιαπραγματευθεί η Βρετανία εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ και άλλες οικονομίες παγκοσμίως.

Το Ταμείο επανέλαβε την προειδοποίηση που διατύπωσε τον προηγούμενο μήνα, ότι το σοκ της αποχώρησης την Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια οικονομία.

«Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δευτερογενείς επιπτώσεις στην περιφέρεια και τις παγκόσμιες αγορές, ενώ ο κύριος αντίκτυπος θα γίνει αισθητός στην εγχώρια αγορά», αναφέρεται στην σημερινή έκθεση.

«Ενώ υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την αντίδραση της αγοράς σε ενδεχόμενο brexit, από την στιγμή που η ιστορική εμπειρία σε παρόμοιες εκδηλώσεις είναι περιορισμένη, αναμένεται να είναι αρνητική και θα μπορούσε να είναι σοβαρή.»

Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως οικονομία της Βρετανίας θα σημειώσει απότομη επιβράδυνση, και, ενδεχομένως, να καταγράψει ύφεση, αν η χώρα αποχωρήσει από την ΕΕ. Αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας δεν παρείχε λεπτομερείς προβλέψεις για το πόσο μεγάλο πλήγμα θα δεχόταν η βρετανική οικονομία από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ