ΚΟΣΜΟΣ

Με κοινή διακήρυξη 40 χώρες ζητούν από τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Με κοινή διακήρυξη 40 χώρες ζητούν από τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Όλες οι χώρες στηρίζουν την προσφυγή του Κιέβου στο Δικαστήριο της Χάγης (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Συνολικά 40 χώρες, μεταξύ των οποίων τα μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ζήτησαν σήμερα Τετάρτη (13/7) από τη Ρωσία, με κοινή διακήρυξη, να σταματήσει αμέσως «τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

Οι χώρες αυτές δήλωσαν ότι στηρίζουν την προσφυγή του Κιέβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στη διακήρυξη αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη, οι χώρες εκφράζουν τη στήριξή τους στην προσφυγή της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο με βάση τη Σύμβαση του 1948 για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, με στόχο να αποδειχθεί ότι η στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας δεν έχει νομική βάση και στηρίζεται «σε αβάσιμους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας».

Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο απαίτησε από τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο στις 16 Μαρτίου 2022.

«Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της (…) οι απώλειες και οι ζημιές που υπέστη η Ουκρανία (…) απαιτούν την πλήρη και κατεπείγουσα αποζημίωση» από τη Μόσχα, προστίθεται στη διακήρυξη αυτήν.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, θα χρειαστούν τουλάχιστον 750 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο.

Το Διεθνές Δικαστήριο εδρεύει στη Χάγη και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και αμετάκλητες. Βασίζει την ετυμηγορία του κυρίως σε συνθήκες και συμβάσεις, όμως δεν έχει κανένα μέσο για να υποχρεώνει κάποια χώρα να τηρήσει τις αποφάσεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ