ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κρίστιαν Κερν αναλαμβάνει νέος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας

Ο Κρίστιαν Κερν αναλαμβάνει νέος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας
REUTERS/ HEINZ-PETER BADER

Ο 50χρονος Κρίστιαν Κερν αναλαμβάνει νέος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, αφού διαδέχεται τον Βέρνερ Φάιμαν στη θέση του νέου αρχηγού των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών.

Η απόφαση για την επιλογή του Κρίστιαν Κερν ελήφθη ομόφωνα κατά τη συνάντηση νωρίτερα σήμερα των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του κόμματος στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια και των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κόμματος.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Κερν, έως τώρα γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Αυστριακών Σιδηροδρόμων, ήταν από την αρχή ο επικρατέστερος για την αρχηγία του κόμματος και για τη θέση του καγκελάριου.

Ο δεύτερος από τους δύο υποψήφιους Γκέρχαρντ Τσάιλερ, διευθυντής επί σειρά ετών μεγάλων ομίλων τηλεοπτικών δικτύων (όπως του RTL) και πρώην γενικός διευθυντής της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, απέσυρε χθες το βράδυ την υποψηφιότητά του.

Η απόφαση για την επιλογή του Κερν ανακοινώθηκε από τον προσωρινό αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ.

Την επιλογή του νέου αρχηγού του κόμματος και μελλοντικού καγκελαρίου, θα επικυρώσουν τυπικά την ερχόμενη Τρίτη κατά την κοινή συνεδρίαση τους τα δύο ανώτερα όργανα των Σοσιαλδημοκρατών, το Προεδρείο και η Διοικούσα Επιτροπή, ενώ η ορκωμοσία του νέου καγκελαρίου από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, μπορεί να γίνει στη συνέχεια, ήδη την Τρίτη, ή το πρωί της Τετάρτης που αναμένονται οι δηλώσεις του στην αυστριακή Βουλή.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ δέχθηκε ήδη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες τον Κρίστιαν Κερν, αλλά δεν ανακοινώθηκε τίποτε για το περιεχόμενό τους.

Η τυπική πλέον εκλογή του Κρίστιαν Κερν ως αρχηγού των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών θα γίνει κατά το έκτακτο συνέδριό τους στις 25 Ιουνίου, ενώ δεν φαίνεται να αλλάζει η ημερομηνία για το τακτικό συνέδριο τους, τον ερχόμενο Νοέμβριο, κατά το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί και το νέο πρόγραμμα του κόμματος.

Ποιός είναι ο Κρίστιαν Κερν

Ο Κρίστιαν Κερν γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1966 στη Βιέννη και είναι γιος ενός ηλεκτρολόγου και μιας γραμματέα. Μεγάλωσε σε λαϊκή συνοικία της αυστριακής πρωτεύουσας και αργότερα σπούδασε δημοσιολογία, ενώ δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σε ηλικία 25 χρόνων διετέλεσε βοηθός του τότε υφυπουργού καγκελαρίας των Σοσιαλδημοκρατών Πέτερ Κοστέλκα και αργότερα διευθυντής του γραφείου του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην αυστριακή Βουλή.

Έχοντας από το 1997 διευθυντική θέση στον Όμιλο των αυστριακών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού, ο Κρίστιαν Κερν ανέλαβε από το 2010 γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα.

Είναι ο 13ος καγκελάριος στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και ο ένατος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών μετά το 1945.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ