ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσική πυραυλική επίθεση στη Βινίτσια - Τουλάχιστον 20 νεκροί άμαχοι

Ουκρανία: Ρωσική πυραυλική επίθεση στη Βινίτσια - Τουλάχιστον 20 νεκροί άμαχοι
Οι πύραυλοι έπληξαν ένα συγκρότημα γραφείων και γειτονικά κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές AP (Φωτογραφία Αρχείου)

Τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν την Πέμπτη στο κέντρο της πόλης Βινίτσια, μια πόλη 200 χλμ. νοτιοδυτικά του Κιέβου στην κεντρική Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 αμάχους -ανάμεσά τους τρία παιδιά- και τραυματίζοντας άλλους 25, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Ίχορ Κλιμένκο, επικαλούμενος προκαταρκτικές πληροφορίες, δήλωσε πως οι πύραυλοι έπληξαν ένα συγκρότημα γραφείων και γειτονικά κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές, προκαλώντας το ξέσπασμα μεγάλης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων με αποτέλεσμα οχήματα να τυλιχθούν στις φλόγες.

«Πύραυλοι κρουζ έπληξαν δύο κοινοτικές εγκαταστάσεις, σπίτια καταστράφηκαν, ένα ιατρικό κέντρο καταστράφηκε, αυτοκίνητα και τραμ τυλίχθηκαν στις φλόγες. Υπάρχουν τραυματίες και νεκροί», έγραψε ο Ουκρανός προέδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.

«Τι είναι αυτό, αν όχι μια ανοικτή τρομοκρατική ενέργεια;» διερωτήθηκε.

«Αυτή είναι πράξη ρωσικής τρομοκρατίας... 20 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής», είπε σε μία εξ αποστάσεως ομιλία σε διεθνή διάσκεψη που αποσκοπεί στην άσκηση διώξεων για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε αμέσως τις πληροφορίες από τη Βινίτσια.

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους.

Σημειώνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους τους, τους στρατιώτες της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουχάνσκ, εισέβαλαν σήμερα 13 Ιουλίου, στην περιφέρεια της πόλης Σιβέρσκ, στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με το Reuters, το TASS επικαλείται ως πηγή του τον Βιτάλι Κισελιόφ, τον αναπληρωτή «υπουργό Εσωτερικών» του Λουχάνσκ.

Ο Κισελιόφ φέρεται να είπε ότι η πόλη θα καταληφθεί εντός των δύο επόμενων ημερών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, απέκλεισε το ενδεχόμενο εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι δεν διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Ο στόχος της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο είναι να απελευθερώσει τα εδάφη μας, να αποκαταστήσει την εδαφική μας ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία στην ανατολική και νότια Ουκρανία», είπε σε ενημέρωση δημοσιογράφων. «Αυτό είναι το τελικό σημείο της διαπραγματευτικής μας θέσης».

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, απέκτησε τον έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία αυτόν τον μήνα και ελπίζει να καταλάβει όλα τα εδάφη που δεν ελέγχει ακόμη στο γειτονικό Ντονέτσκ, την άλλη επαρχία της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν (ειρηνευτικές) συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω της θέσης της Ρωσίας και της συνεχιζόμενης επιθετικότητάς της εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να επιστρέψει στη Γερμανία μια επισκευασμένη τουρμπίνα που απαιτείται για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο Κουλέμπα τόνισε ότι το Κίεβο τόνισε στο Βερολίνο και την Οτάβα ότι αυτό αποτελεί ένα «λάθος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ