ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία: O Ματαρέλα δεν αποδέχεται την παραίτηση Ντράγκι

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία: O Ματαρέλα δεν αποδέχεται την παραίτηση Ντράγκι
Guglielmo Mangiapane/Pool photo via AP

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Η παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού εναπόκειται στον Ιταλό πρόεδρο, ο οποίος μπορεί να ζητήσει από τον Μάριο Ντράγκι να πάει ενώπιον του κοινοβουλίου τις επόμενες ημέρες για να επιδιώξει μια επίσημη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης για την ίδια την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που η κυβερνητική κρίση δεν επιλυθεί γρήγορα, ο Ματαρέλα δεν αποκλείεται να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

«Θα παραιτηθώ απόψε» ανακοίνωσε νωρίτερα, μέσω επιστολής, ο Μάριο Ντράγκι, που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού από τον Φεβρουάριο του 2021.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είχε ανακοινώσει από το βράδυ της Τετάρτης πως δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, στην ψηφοφορία που έγινε σήμερα στη Γερουσία. Η ψηφοφορία αφορά μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των Ιταλών πολιτών εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τον πρόεδρο των «πεντάστερων» και πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, να δηλώνει ότι «οι απαντήσεις που μας δόθηκαν, στα θέματα που θέσαμε, δεν αρκούν», προσθέτοντας πως «δεν θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία».

Το πακέτο των 23 δισ. ευρώ πέρασε από την Κάτω Βουλή την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Κόντε προειδοποίησε ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει μια σοβαρή κοινωνική κρίση που θα ξεσπάσει τον Σεπτέμβριο:

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη δυσάρεστη πραγματικότητα των πολιτών μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέχρι και την ψηφοφορία έγιναν προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε πτώση 3%, καθώς η νευρικότητα εξαπλώθηκε στους επενδυτές.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ματαρέλα, ο Ντάγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί. Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Ο πρώην ηγέτης των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι ντι Μάιο, κατηγόρησε το κόμμα για ένα κυνικό σχέδιο να «πέσει» η κυβέρνηση Ντράγκι, παρασύροντας παράλληλα την Ιταλία σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ