ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε μέσω email ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα στον απόηχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Παραιτήθηκε μέσω email ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα στον απόηχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων
Ο φυγάς πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα AP Photo/Eranga Jayawardena

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή που εστάλη μέσω email στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της χώρας.

Ο Ρατζαπάκσα προσγειώθηκε στη Σιγκαπούρη με πτήση από τις Μαλδίβες νωρίτερα, αφού εγκατέλειψε τη χώρα του στον απόηχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου έλαβε ένα email με την παραίτηση του Ρατζαπάκσα, όπως επιβεβαίωσε το γραφείο του στο CNNi την Πέμπτη, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα τέτοιο email ως έγκυρο».

«Πρέπει να εξακριβωθεί η νομιμότητα του. Έχει κοινοποιηθεί στις αρμόδιες αρχές για την επαλήθευση. Μόλις έχουμε επίσημη επιβεβαίωση και επαληθευτεί νομικά, ελπίζουμε να κάνουμε μια δήλωση σχετικά αύριο (σ.σ. Παρασκευή) το πρωί», προστίθεται.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Την Τετάρτη, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, διαδηλωτές εισέβαλαν σε κρατικό κτίριο. Αυτή τη φορά ήταν το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ είχε προηγηθεί η εισβολή στην επίσημη κατοικία του προέδρου.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το γραφείο του και άλλα κρατικά κτίρια και να συνεργαστούν με τις αρχές.

«Δεν μπορούμε να σκίσουμε το σύνταγμά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να αναλάβουν την εξουσία. Πρέπει να τερματίσουμε αυτή τη φασιστική απειλή για τη δημοκρατία», είπε.

Οι διαδηλωτές έχουν αγνοήσει μέχρι τώρα τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού να απομακρυνθούν από το γραφείο του. Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της χώρας διέφυγε για τις Μαλδίβες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ