ΚΟΣΜΟΣ

Πένυ Μόρντοντ: Από βοηθός μάγου στην κούρσα για τη διαδοχή του Τζόνσον

Πένυ Μόρντοντ: Από βοηθός μάγου στην κούρσα για τη διαδοχή του Τζόνσον
Είναι φαβορί για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος AP Photo/Alastair Grant

Η Πένυ Μόρντοντ, είναι μια από τους υποψηφίους βρίσκονται στην κούρσα της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, και κρίνεται ως φαβορί.

Η πρώην υπουργός Άμυνας, υπέρμαχος του Brexit, θεωρήθηκε «άπιστη» στον Τζόνσον επειδή υποστήριξε τον Τζέρεμι Χαντ. Υπήρξε μία από τις πιο ειλικρινείς υπουργούς όσον αφορά την κριτική της για το Partygate.

Η ίδια αναδείχθηκε δεύτερη και στους δύο γύρους ψηφοφορίας, μετά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.

Τα παιδικά της χρόνια

Ποια είναι όμως η Μόρντοντ;

Μεγάλωσε στο Πόρτσμουθ και έχασε τη μητέρα της στην εφηβεία, από καρκίνο του μαστού σε ηλικία 15 ετών, ενώ την ίδια χρονιά διαγνώστηκε με καρκίνο και ο πατέρας της. Η ίδια αναγκάστηκε να μεγαλώσει νωρίς, ενώ σύμφωνα με το Sky News εργάστηκε και ως βοηθός μάγου για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της.

Πριν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, έδινε με τον ταχυδακτυλουργό Γουίλ Άουλινγκ παραστάσεις σε ξενοδοχεία, στρατώνες και γκολφ κλαμπ.

Παράλληλα, είχε γίνει γνωστή για τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική εκπομπή «Splash!» το 2014, όταν ο ολυμπιονίκης Τομ Ντάλεϊ καλούσε διάσημα πρόσωπα και τους εκπαίδευε στις καταδύσεις.

Αφού έφυγε από τη ζωή η μητέρα της, ο δίδυμος αδερφός της άφησε το σχολείο και πήγε να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο, ενώ ο πατέρας τους δούλευε για να πληρώσει τους λογαριασμούς, παλεύοντας με τον καρκίνο.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Σπούδασε υποκριτική στη σχολή "Victoryland Theatre School" καθώς και Φιλοσοφία και Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, και έλαβε πτυχίο το 1995.

Πολιτική καριέρα

Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, εργάστηκε στις δημόσιες σχέσεις, μεταξύ άλλων ως βοηθός του κόμματος των Τόρις κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Γουίλιαμ Χέιγκ και στις δύο επιτυχημένες προεδρικές εκστρατείες του Τζορτζ Μπους του νεώτερου στις ΗΠΑ.

Το 2005, ήταν πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής για την εκλογική περιφέρεια του Πόρτσμουθ Νορθ, όμως ηττήθηκε με μικρή διαφορά από την ανθυποψήφιό της του Εργατικού Κόμματος. Στις εκλογές του 2010, κατάφερε τελικά να εκλεγεί Μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επανεξελέγη το 2015, το 2017 και το 2019.

AP Photo/Matt Dunham

Υπό την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2019, και ως υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, από το 2017 έως το 2019. Επίσης, υπηρέτησε και ως υπουργός Γυναικών και Ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2018 έως το 2019. Επίσης, υπό την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, υπηρέτησε ως υφυπουργός Άμυνας αρμόδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις, από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2016.

Παράλληλα υπηρετεί ως έφεδρος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. Από το 2010 έως το 2015, διατέλεσε υπολογαχός. Το 2019 έγινε διαδοχικά επίτιμη υποπλοίαρχος και στη συνέχεια πλοίαρχος.

Για το 2022, είναι η μοναδική γυναίκα βουλευτής που είναι ενεργό μέλος του Βασιλικού Ναυτικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ