ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αναβάλλεται η κατάθεση Τραμπ για υπόθεση απάτης λόγω θανάτου της πρώην συζύγου του

ΗΠΑ: Αναβάλλεται η κατάθεση Τραμπ για υπόθεση απάτης λόγω θανάτου της πρώην συζύγου του
Η κατάθεση του πρώην προέδρου ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή. AP Photo / Manuel Balce Ceneta

Η ένορκη κατάθεση που επρόκειτο να δώσει την επόμενη εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη για τις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας του, της Trump Organization, αναβλήθηκε λόγω του θανάτου της πρώτης συζύγου του, Ιβάνα Τραμπ, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

«Λόγω του θανάτου της Ιβάνα Τραμπ χθες (Πέμπτη) λάβαμε αίτημα από τον δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ και των παιδιών του να αναβάλουμε τις τρεις καταθέσεις και το κάναμε δεκτό», ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως τη Πολιτείας, Λετίσια Τζέιμς.

Οι καταθέσεις θα επαναπρογραμματιστούν «μόλις καταστεί δυνατόν», πρόσθεσε, εκφράζοντας επίσης τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια Τραμπ.

Έπειτα από μακρά δικαστική διαμάχη με την εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς, ο Ρεπουμπλικάνος επιχειρηματίας και δύο από τα παιδιά του, ο Ντόναλντ Τζούνιορ και η Ιβάνκα, υποχρεώθηκαν να καταθέσουν ενόρκως για την υπόθεση της υποτιθέμενης απάτης στην εταιρεία. Ο Ντόναλντ Τζούνιορ, η Ιβάνκα και ο Έρικ είναι τα τρία παιδιά που απέκτησε η Ιβάνα Τραμπ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η κατάθεση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019, μετά την κατάθεση στο Κογκρέσο του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, του Μάικλ Κόεν, ο οποίος υποστήριξε ότι η εταιρεία του προέδρου, στην οποία είχαν ενεργό ρόλο και τα παιδιά του, υποτιμούσε ή υπερτιμούσε την αξία των ακινήτων που διέθετε ώστε να λαμβάνει δάνεια, φοροαπαλλαγές ή καλύτερες αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τον Ιανουάριο φέτος η Λετίσια Τζέιμς είπε ότι έχει «σημαντικές αποδείξεις» που αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Τραμπ και η εταιρεία είχαν υποτιμήσει ή υπερτιμήσει την αξία γηπέδων γκολφ αλλά και του διαμερίσματος του ίδιου του επιχειρηματία στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι η Λετίσια Τζέιμς, που πρόσκειται στο Δημοκρατικό κόμμα, κίνησε αυτό το «κυνήγι μαγισσών», όπως το αποκαλούν, για πολιτικούς σκοπούς.

Η γενική εισαγγελέας δεν μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη στον Τραμπ αλλά θα μπορούσε να τον προσαγάγει στα αστικά δικαστήρια απαιτώντας να καταβάλει αποζημιώσεις.

Το ποινικό μέρος της υπόθεσης εξετάζεται από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ