ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θα πραγματοποιήσουμε το χτίσιμο της μεγάλης Τουρκίας

Ερντογάν: Θα πραγματοποιήσουμε το χτίσιμο της μεγάλης Τουρκίας
Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε ειδική μνεία στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016, οπότε και εκδηλώθηκε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του AP Photo / Manu Fernandez

Κλείνοντας για ακόμη μία φορά το μάτι στο εθνικιστικό ακροατήριο της χώρας του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ανήμερα της έκτης επετείου από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του το 2016, για το όραμά του σχετικά με τη μεγάλη Τουρκία.

Στην ομιλία του στο «Πρόγραμμα μνήμης για την Ημέρα Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας της 15ης Ιουλίου» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας στην πλατεία Σαράτσχανε, ο Ερντογάν χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και τον πρόεδρο του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και μίλησε το τουρκικό όραμα και το χτίσιμο μιας μεγάλης χώρας.

«Θα πραγματοποιήσουμε το όραμά μας του 2053. Θα γιορτάσουμε τη νίκη 1.000 χρόνων μας το 2071. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε τουρκικό έθνος, Δεν υπάρχει επιστροφή από το σημείο που φτάσαμε. Ο πρόγονός μας Μωάμεθ ο Πορθητής είχε πει “Κωνσταντινούπολη, ή θα σε πάρω εγώ ή θα με πάρεις εσύ”. Ο πρόγονός μας, o Αμπτουλχαμίτ Χαν, είπε πει “αυτά τα εδάφη λαμβάνονται με αίμα και δίνονται με αίμα”. Ο Κεμάλ είπε “ή ελευθερία ή θάνατος”. Κι εμείς εδώ σήμερα εδώ λέμε ότι οπωσδήποτε θα πραγματοποιήσουμε το χτίσιμο της μεγάλης Τουρκίας».

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είπε:

«Μην μας πάρει κανείς τα παιδιά μας. Μην δοκιμάζετε τη χώρα μας με τέτοιες απειλές. Στα νιάτα μου γιορτάζαμε την 29η Μαΐου σε αυτή την πλατεία. Η 15η Ιουλίου ήταν μια τέτοια νύχτα που όλοι όσοι ανέλαβαν δράση από τα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τις γειτονιές τους για να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, κινδύνεψαν να πεθάνουν. Αυτό το έθνος έχει γράψει τέτοια έπη, και θα τα ξαναγράψει, Θεού θέλοντος. Αποδείξαμε σε φίλους και εχθρούς τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, 85 εκατομμύρια, ότι το τελευταίο μας κράτος, η Δημοκρατία μας, θα σταθεί πάνω από την εθνική βούληση. Όπως αποδείξαμε εκείνο το βράδυ ως Λαϊκή Συμμαχία, θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και το επόμενο διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ