ΚΟΣΜΟΣ

Αντιαεροπορικές σειρήνες στο Ισραήλ - Αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα

Αντιαεροπορικές σειρήνες στο Ισραήλ - Αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα
Ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε και τρεις κατέπεσαν σε ανοικτούς χώρους στο Ισράηλ AP Photo/Ariel Schalit (Φωτογραφία αρχείου)

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τη Γάζα μετά την εκτόξευση πυραύλων, μερικές ώρες αφού ο Αμερικανικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχώρησε αεροπορικώς από το Ισραήλ για τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων στην κεντρική Γάζα, την οποία διαχειριζόταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ως στρατόπεδο εκπαίδευσης.

Σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ σε δύο περιπτώσεις νωρίς σήμερα, προειδοποιώντας τους κατοίκους για επικείμενη επίθεση με πυραύλους.

Ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε και τρεις κατέπεσαν σε ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με τον στρατό.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις.

Υπενθυμίζεται πως τον Μπάιντεν υποδέχθηκαν ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ και ο πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ την Τετάρτη στο Τελ Αβίβ.

Αμέσως μετά την άφιξή του ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα «ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους», αναφερόμενος ιδιαίτερα σε μια σύμπραξη «στα πιο προηγμένα συστήματα άμυνας στον κόσμο».

Επισημαίνοντας ότι πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή του στο Ισραήλ, αλλά την πρώτη του ως προέδρου, ο 79χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος, ένθερμος καθολικός, χαρακτήρισε την έλευσή του «ευλογία».

«Η σχέση μας με το κράτος του Ισραήλ είναι πιο βαθιά και ισχυρή από ποτέ» διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν.

Σε ό,τι αφορά την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ο πρόεδρος Μπάιντεν επισήμανε πως «η λύση των δύο κρατών [ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ] παραμένει η καλύτερη», παραδεχόμενος ωστόσο πως αυτό παραμένει μια μακρινή προοπτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ