ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Φυλάκιση σε υποστηρικτή του ISIS που σχεδίαζε να δολοφονήσει Αμερικανούς στρατιώτες

Βρετανία: Φυλάκιση σε υποστηρικτή του ISIS που σχεδίαζε να δολοφονήσει Αμερικανούς στρατιώτες
Twitter / Politicoscope

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε σήμερα σε έναν διανομέα, ο οποίος σχεδίαζε να σκοτώσει αμερικανικούς στρατιώτες με έδρα την Βρετανία, οργανώνοντας σκηνοθετημένα τροχαία ατυχήματα, ώστε να τους οδηγήσει έξω από τα οχήματα τους με σκοπό να τους επιτεθεί με μαχαίρι ή με αυτοσχέδιες βόμβες.

Σε μήνυμα του προς ένα φερόμενο ως συνεργό του στη Συρία, ο 25χρονος Τζουνεάντ Καν, υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτος, ανέφερε πως απώλεσε την ευκαιρία να σκοτώσει αμερικανούς στρατιώτες στις διαδρομές που εκτελούσε στο Μπεντφορντσάιρ, το Νόρφολκ, και Κεϊμπριτζσάιρ στην κεντρική και ανατολική Βρετανία.

«Όταν οδηγώντας το όχημα μου είδα αυτούς τους αμερικανούς στρατιώτες στο δρόμο, έδειχνε τόσο απλό, αλλά δεν είχα τίποτε πάνω μου... αν προκαλούσα τροχαίο ατύχημα στο όχημα στο οποίο επέβαιναν, ώστε να τους ανάγκαζα να βγουν από αυτό...», έγραψε ο Καν σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Το βασιλικό δικαστήριο του Κίνγκσταουν του Λονδίνου είχε καταδικάσει τον περασμένο μήνα τον Καν σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες και ότι σχεδίαζε να πολεμήσει με το ΙΚ στη Συρία. Σύμφωνα με την απόφαση, θα εκτίσει τουλάχιστον 12 χρόνια στη φυλακή.

Ο 23χρονος θείος του, Σαζίντ Καν, κρίθηκε επίσης ένοχος για την κατηγορία ότι σχεδίαζε να ενταχθεί στο ΙΚ και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως εντόπισε βρετανικές και αμερικανικές σημαίες που είχαν κλαπεί από ένα εστιατόριο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του Τζουνεάντ Καν στο Λούτον, στο βόρειο Λονδίνο, οι οποίες οι αρχές εκτιμούν πως θα χρησιμοποιούνταν ενδεχομένως συμβολικά κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

«Η επιδίωξη του Τζουνεάντ Καν ήταν να επιτεθεί σε έναν αθώο αμερικανό στρατιώτη στους δρόμους μας. Αντλούσε έμπνευση από βίντεο με τρομοκρατικές επιθέσεις, από οδηγούς κατασκευής βομβών και από τις επαφές που διατηρούσε στη Συρία», ανέφερε ο Ντιν Χάιντον, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της τρομοκρατίας του Λονδίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ