ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν να του δώσει αεροσκάφη Rafale

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν να του δώσει αεροσκάφη Rafale
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, δεν ανέφεραν ποια ήταν η αντίδραση του Μακρόν στο αίτημα Ερντογάν AP Photo/Gregorio Borgia

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το Γάλλο ομόλογό του πολεμικά αεροσκάφη Rafale, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως έγινε γνωστό μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε στο τηλέφωνο τον Γάλλο ομόλογό του προχθές Σάββατο και συζήτησε μαζί του το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών που είναι αποκλεισμένα.

Τώρα, αποκαλύπτεται ότι ζήτησε και την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ για την περίπτωση που δεν θα εγκριθεί η προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το τουρκικό TRT, κομβικό σημείο της συνομιλίας ήταν η στιγμή που ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία προκειμένου η Τουρκία να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό SAMPT και παράλληλα να έχει πρόσβαση στην τεχνογνωσία του συστήματος που κατασκευάζει ιταλογαλλική κοινοπραξία.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Open στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, απόστρατοι αξιωματικοί ανέφεραν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν συζήτησε το Σάββατο το βράδυ με τον Γάλλο ομόλογό του μόνο για το αντιαεροπορικό σύστημα, αλλά και για την προμήθεια αεροσκαφών Rafale – τα οποία έχει προμηθευτεί η Ελλάδα – εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη για τα F-16 που έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ.

Ακόμη, ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Μακρόν για τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών από ένα κέντρο συντονισμού που θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα διευθύνεται από αξιωματούχους της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, δεν ανέφεραν ποια ήταν η αντίδραση του Μακρόν στο αίτημα Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ