ΚΟΣΜΟΣ

Antonov: Σε ιδιωτική εταιρεία ανήκε το αεροσκάφος - Θα διεξάγουμε έρευνες, λέει το Κίεβο

Antonov: Σε ιδιωτική εταιρεία ανήκε το αεροσκάφος - Θα διεξάγουμε έρευνες, λέει το Κίεβο
«Το αεροσκάφος ανήκε σε ιδιωτική εταιρεία» και «μετέφερε αμυντικά προϊόντα σερβικής κατασκευής στο Μπαγκλαντές» ανέφερε το Κίεβο Intime/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Το αεροσκάφος Antonov, με ουκρανικό πλήρωμα, που συνετρίβη λίγο έξω από την Καβάλα, το Σάββατο  16 Ιουλίου «ανήκε σε ιδιωτική εταιρεία», όπως αναφέρει το πρακτορείο Ukrinform, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας

«Το αεροσκάφος ανήκε σε ιδιωτική εταιρεία» και «μετέφερε αμυντικά προϊόντα σερβικής κατασκευής στο Μπαγκλαντές» ανέφερε το Κίεβο, σύμφωνα με ανακοίνωση τη σχετική επίσημη ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ukrinform.

«Το εμπορικό αεροσκάφος με το ουκρανικό πλήρωμα, An-12B, το οποίο συνετρίβη στην Ελλάδα στις 16 Ιουλίου 2022, ανήκε σε ιδιωτική εταιρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, το αεροπλάνο μετέφερε αμυντικά προϊόντα σερβικής παραγωγής στον τελικό πελάτη, το Υπουργείο Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές», αναφέρει το υπουργείο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών μελών του πληρώματος και σημείωσε ότι τα αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται σε καθορισμένες τοποθεσίες και συνεχίζουν να εκτελούν καθήκοντα για την απόκρουση μεγάλης κλίμακας ένοπλης επίθεσης της Ρωσίας.

«Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας θα εξετάσει διεξοδικά το περιστατικό αυτό και θα ενημερώσει για κοινωνικά σημαντικές λεπτομέρειες εάν διαπιστωθούν», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το βράδυ της 16ης Ιουλίου, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος An-12 συνετρίβη δυτικά του αεροδρομίου της Καβάλας στην κοινότητα Παγγαίων στη βορειοανατολική Ελλάδα. Σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης αεροσκαφών Flightradar24 το αεροπλάνο πετούσε από το αεροδρόμιο Μεγάλος Κωνσταντίνος κοντά στη Νις της Σερβίας προς το Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας.

Το πλήρωμα κατάφερε να ειδοποιήσει για πρόβλημα σε έναν από τους κινητήρες πριν από τη συντριβή, μετά την οποία ελεγκτές στην Ελλάδα επέτρεψαν στο αεροπλάνο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης της Θεσσαλονίκης ή στο αεροδρόμιο της Καβάλας.

Ο πιλότος επέλεξε το δεύτερο, αλλά δεν κατάφερε να προσγειωθεί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αεροσκάφος πήρε φωτιά ενώ βρισκόταν στον αέρα, έχασε γρήγορα ύψος και στη συνέχεια συνετρίβη.

Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να κλείσουν τα παράθυρα και να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί το αεροπλάνο μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ουσίες.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν έντονη μυρωδιά και δυσκολία στην αναπνοή. Η ουκρανική αεροπορική εταιρεία «Meridian» επιβεβαίωσε τη συντριβή του αεροσκάφους της An-12 στην Ελλάδα. Και τα οκτώ μέλη του πληρώματος που έχασαν τη ζωή τους ήταν πολίτες της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ