ΚΟΣΜΟΣ

Nέες απειλές Ερντογάν για «πάγωμα» της ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Nέες απειλές Ερντογάν για «πάγωμα» της ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Με αφορμή την απόρριψη από το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο της αίτησης έκδοσης στην Τουρκία του Γιλμάζ Αϊτάν, φερόμενου ως ανώτερου στελέχους του κινήματος Γκιουλέν AP Photo/Paul White

«Η Τουρκία θα παγώσει τις υποψηφιότητες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας που δόθηκαν τον περασμένο μήνα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας ότι «η Σουηδία δεν δείχνει καλή εικόνα προς το παρόν».

«Δώσαμε το παρών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 27 Ιουνίου για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας. Έχουμε εκφράσει πολύ ξεκάθαρα ότι η πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ πρέπει να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τις ευαισθησίες της χώρας μας. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μας, θα παγώσουμε τη διαδικασία» είπε ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του.

«Βλέπουμε ότι η Σουηδία δεν δίνει καλή εικόνα. Ως Τουρκία, η στάση μας είναι πολύ σαφής, τα υπόλοιπα τα ξέρουν» σημείωσε.

Πριν περίπου δύο εβδομάδες, η Άγκυρα απέστειλε σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι γραπτό αίτημα έκδοσης μελών του ΡΚΚ και του δικτύου των οπαδών του Φετχουλάχ Γκιουλέν (γνωστού στην Τουρκία ως FETO), τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες, ως εκπλήρωση της συμφωνίας στη Μαδρίτη βάσει της οποίας αίρεται το τουρκικό βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Στοκχόλμη είχε αντιδράσει υπενθυμίζοντας ότι αποφάσεις για ζητήματα εκδόσεων λαμβάνει η δικαιοσύνη, η οποία είναι «ανεξάρτητη». «Στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν έρχονται την απόρριψη από το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο της αίτησης έκδοσης στην Τουρκία του Γιλμάζ Αϊτάν, φερόμενου ως ανώτερου στελέχους του κινήματος Γκιουλέν, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι οι δραστηριότητες του Αϊτάν δεν συνιστούν έγκλημα.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν απειλεί εκ νέου με βέτο τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι. Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος είχε απειλήσει να εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ