ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακή κρίση: Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στρέφεται ο Μακρόν και υποδέχεται τον σεΐχη Μοχάμεντ

Ενεργειακή κρίση: Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στρέφεται ο Μακρόν και υποδέχεται τον σεΐχη Μοχάμεντ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για την πιθανότητα ολοκληρωτικής διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου ως αντίποινα στις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία AP Photo/Thomas Padilla, Pool

Τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, υποδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκοντας να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό από την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Κόλπου, ενόσω η Ευρώπη προετοιμάζεται για την πιθανότητα ολοκληρωτικής διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου ως αντίποινα στις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός Μέσης Ανατολής αφότου ανέλαβε την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Μάιο. Ο σεΐχης Μοχάμεντ είναι ο de facto ηγέτης της χώρας από το 2014 και έχει δημιουργήσει νέες συμμαχίες σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

nayan.jpg
Ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν

Η Γαλλία διατηρεί στενούς δεσμούς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει προσωπική σχέση, η οποία και απέδωσε καρπούς κατά την επίσκεψη Μακρόν στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι με τη σύναψη συμφωνίας αγοράς όπλων ύψους 16 δισ. ευρώ -τη μεγαλύτερη γαλλική σύμβαση εξαγωγής όπλων.

Οι συνομιλίες των Εμανουέλ Μακρόν και Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν θα επικεντρωθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία και τα επακόλουθα ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού για τη Γαλλία και την Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι ο Μακρόν και ο σεΐχης Μοχάμεντ «εργάζονται για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες και για εγγυήσεις για την προμήθεια υδρογονανθράκων» στη Γαλλία.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία στον έκτο μήνα και την Ευρώπη στη δίνη κύματος καύσωνα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται για πιθανή διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, εκτίναξης του πληθωρισμού και κύματος ακρίβειας.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει ή μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. Ο αγωγός Nord Stream 1 έκλεισε για προγραμματισμένη συντήρηση την περασμένη εβδομάδα και υπάρχουν φόβοι ότι οι ροές μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας δεν θα ξαναρχίσουν.

Ο Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα προετοιμάσει ένα «σχέδιο νηφαλιότητας» για την εξοικονόμηση ενέργειας και ότι η Γαλλία συνεχίζει να επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου. Κάλεσε σε ταχύτερη στροφή προς τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διασυνοριακή ενεργειακή συνεργασία μπροστά στo ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά η ρωσική στρόφιγγα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, έχει επίσης αναφέρει ότι το Παρίσι βρίσκεται σε συζητήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με τις προμήθειες πετρελαίου και ντίζελ για να βρεθεί «μια εναλλακτική λύση στη ρωσική βενζίνη». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να δώσουν μια «προσωρινή λύση», ανέφερε μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ