ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπορέλ καλεί τους Ευρωπαίους να «αντέξουν» στις συνέπειες του πολέμου

Ο Μπορέλ καλεί τους Ευρωπαίους να «αντέξουν» στις συνέπειες του πολέμου
«Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αποφάσεις που έχουν λάβει», δήλωσε ο Μπορέλ ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και να «αντέξουν» απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι ένα τεστ αντοχής για τις κοινωνίες μας», δήλωσε τη Δευτέρα, στο τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Είμαι βέβαιος ότι (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν υπολογίζει στην κούραση των δημοκρατιών. Είμαι βέβαιος ότι πιστεύει πως οι δημοκρατίες είναι αδύναμες. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν έχουν το περιθώριο να κουραστούν», δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν μήπως μια εχθρότητα στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας αναπτύσσεται στην κοινή γνώμη, καθώς εκτινάσσονται οι τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

«Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αποφάσεις που έχουν λάβει», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφέροντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να «συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην οικονομία της Ρωσίας, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μαγική λύση».

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό, ακριβώς όπως πρέπει να στηρίξουμε στρατιωτικά την Ουκρανία», δήλωσε

«Ασφαλώς υπάρχει αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των διατροφικών προϊόντων. Αυτό είναι η άμεση συνέπεια του πολέμου», παραδέχτηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Ευτυχώς δεν βομβαρδιστήκαμε, δεν αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Όμως όλος ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες αυτού του πολέμου», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ