ΚΟΣΜΟΣ

Φονικό κοκτέιλ ακραίας ζέστης και πυρκαγιών «λιώνει» την Ευρώπη - Προς τον βορρά το φαινόμενο

Φονικό κοκτέιλ ακραίας ζέστης και πυρκαγιών «λιώνει» την Ευρώπη - Προς τον βορρά το φαινόμενο
Αναζητώντας λίγη δροσιά, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας AP Photo/Emilio Morenatti

Μερικές από τις θερμότερες ημέρες στην ιστορία τους θα ζήσουν σήμερα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς το τεράστιο κύμα ζέστης μετακινείται προς τα νότια.

Στη Γαλλία και τη Βρετανία εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για ακραίες καιρικές θερμοκρασίες ενώ στη βόρεια Ισπανία καταγράφθηκαν θερμοκρασίες 43 βαθμών τη Δευτέρα.

Η Βρετανία θα ζήσει σήμερα τη θερμότερη ημέρα της ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους περιοχές της Γαλλίας θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με μια «θερμή αποκάλυψη». Στη Ναντ, το θερμόμετρο έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία – ρεκόρ για την περιοχή.

Οι νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ξεπεράσει τους χίλιους ενώ περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Μεταξύ των νεκρών ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στην Πορτογαλία. Τα απανθρακωμένα πτώματά τους βρέθηκαν χθες Δευτέρα μέσα σε ένα καμένο αυτοκίνητο, αφότου προσπάθησαν να γλιτώσουν από τις φλόγες που είχαν περικυκλώσει την πόλη Μούρσα στα βόρεια της χώρας.

Ο δήμαρχος, Μάριο Αρτούρ Λόπες, ανέφερε ότι οι άτυχοι ηλικιωμένοι ήταν περίπου 80 ετών και ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φωτιά που είχε ζώσει μεγάλο τμήμα της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το δυστύχημα και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια των θυμάτων.

Περισσότεροι από 80 δήμοι σε 10 περιφέρειες της Πορτογαλίας βρίσκονται αντιμέτωποι με δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με το Πορτογαλικό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και την Ατμόσφαιρα (IPMA).

Ωστόσο, χθες Δευτέρα, οι πορτογαλικές αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σήμερα, αφού ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη των μετεωρολόγων για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες.

O καύσωνας κινείται βόρεια

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι ο καύσωνας κατευθύνεται βόρεια, με το Βέλγιο και τη Γερμανία να αναμένεται να δουν θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες. Οι θερμοκρασίες προβλέπεται επίσης να αυξηθούν στην Ολλανδία, καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στα νότια μέρη της ηπείρου.

Τη Δευτέρα, η Ολλανδία κατέγραψε την πιο ζεστή μέρα της χρονιάς μέχρι στιγμής. Στη νοτιοδυτική πόλη Westdorpe, η θερμοκρασία έφτασε τους 33,6 βαθμούς Κελσίου. Και η ζεστη θα είναι πιο έντονη σήμερα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 39 βαθμούς Κελσίου στις νότιες και κεντρικές περιοχές της Ολλανδίας.

Δεύτερη ημέρα καύσωνα είναι η σημερινή και για το Βέλγιο με το θερμόμετρο να αναμένεται να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς στις Βρυξέλλες και το βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο να έχει θέσει τη χώρα σε πορτοκαλί συναγερμό. 40 βαθμούς αναμένεται να δείξει ο υδράργυρος στα δυτικά και νοτιοδυτικά της χώρας.

«Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει»

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη νοτιοδυτική περιοχή της Εστρεμαδούρα το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είπε ότι τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν περαιτέρω απόδειξη της κλιματικής κρίσης.

«Θέλω να κάνω κάτι πολύ σαφές», είπε. «Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει: σκοτώνει ανθρώπους, όπως είδαμε. σκοτώνει επίσης το οικοσύστημά μας, τη βιοποικιλότητά μας και επίσης καταστρέφει τα πράγματα που αγαπάμε ως κοινωνία – τα σπίτια μας, τις επιχειρήσεις μας, τα ζώα μας».

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ