ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Νέες διαδηλώσεις κατά της προσπάθειας διεκδίκησης της προεδρίας από τον Βικρεμεσίνγκε

Σρι Λάνκα: Νέες διαδηλώσεις κατά της προσπάθειας διεκδίκησης της προεδρίας από τον Βικρεμεσίνγκε
Οι διαδηλωτές είναι εξαγριωμένοι από τη ραγδαία αύξηση των τιμών και από τις ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζουν μαθητές αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες στη Σρι Λάνκα, εντός της ημέρας (19/7) στρεφόμενοι κατά της προσπάθειας διεκδίκησης της προεδρίας της χώρας από τον Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε

Την ίδια ώρα, μαθητές, τα μέλη του Κοινοβουλίου συνεδριάζουν για να αποφασίσουν αναφορικά με τη λίστα των υποψηφίων διεκδικητών της προεδρίας.

Ο Βικρεμεσίνγκε έχει διατελέσει πρωθυπουργός έξι φορές, ενώ ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου, μετά την κλιμάκωση της κοινωνικής αναταραχής που προκλήθηκε από την καταστροφική οικονομική κρίση, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον πρώην πρόεδρο Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσα που διέφυγε στη Σιγκαπούρη.

Οι διαδηλωτές, εξαγριωμένοι από τη ραγδαία αύξηση των τιμών, αλλά και από τις ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα, επιθυμούν και την αποχώρηση του Βικρεμεσίνγκε από τη διεκδίκηση της προεδρίας.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σατζίθ Πρεμαντάσα απέσυρε την υποψηφιότητά του από τη διεκδίκηση της προεδρίας της χώρας.

Εξαγριωμένο πλήθος

Οι πολίτες έχουν εξαγριωθεί εδώ και μήνες και διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις κινητοποιήσεις να κλιμακώνονται πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια στο Κολόμπο, κατηγορώντας την οικογένεια Ρατζαπάξα και τους συμμάχους της για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, τις ελλείψεις βασικών τροφίμων, για διαφθορά.

Ουρές στα βενζινάδικα

Οι ουρές στα πρατήρια βενζίνης, όπου κάποιος μπορεί να περιμένει ακόμα και ημέρες για να προμηθευτεί καύσιμα, αποτελούν πλέον συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα των 22 εκατ. κατοίκων, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον περασμένο μήνα στο 54,6%.

Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων έφτασε στη Σρι Λάνκα το πρώτο από τρία φορτία με καύσιμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Καντσάνα Βιτζεσεκέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ