ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η στιγμή που ένας άνδρας γλιτώνει στο «παρά πέντε» από την πυρκαγιά

Ισπανία: Η στιγμή που ένας άνδρας γλιτώνει στο «παρά πέντε» από την πυρκαγιά
Την ώρα που οι πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης, ένα σοκαριστικό βίντεο από την Ισπανία κάνει τον γύρο του διαδικτύου AP

Δραματικά πλάνα που κάνουν το γύρο του κόσμου, δείχνουν έναν άνδρα να γλιτώνει κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», από την πυρκαγιά στην Tάμπαρα της βορειοδυτικής Ισπανίας.

Ένας Ισπανός που προσπαθούσε να προστατεύσει το χωριό του από την πυρκαγιά γλίτωσε παρά λίγο το θάνατο, όταν οι φλόγες τύλιξαν τον ανασκαφέα του, αναγκάζοντάς τον να τρέξει για να σωθεί, ενώ έσβηνε τις φλόγες στα ρούχα του.

Την ώρα που οι πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης, ένα σοκαριστικό βίντεο που κυκλοφόρησε, δείχνει την απόδραση του Ισπανού «ήρωα» Άνχελ Μαρτίν Αρχόνα από μια καταστροφική πυρκαγιά που απειλούσε το βορειοδυτικό χωριό Tάμπαρα.

Ο άνδρας έσκαβε μια τάφρο σε ένα χωράφι για να σταματήσει την πυρκαγιά που πλησίαζε όταν μία «θάλασσα» από φλόγες τον έπνιξε. Πλάνα του Reuters τον έδειξαν να οδηγεί γρήγορα πριν κάνει μια στροφή κοντά σε έναν φράχτη. Δευτερόλεπτα αργότερα το μηχάνημά του εξαφανίστηκε από τα μάτια του, περικυκλωμένο από έντονες φλόγες και καπνό.

Ο Αρχόνα, τον οποίο οι φίλοι του χαρακτήρισαν «ήρωα» άρχισε να τρέχει για να ξεφύγει απο τις φλόγες, σκόνταψε και έπεσε, μετά συνέχισε να τρέχει, με το παντελόνι του να καίγεται και έναν πυροσβέστη με προστατευτικό εξοπλισμό να τον ακολουθεί.

Ιδιοκτήτης μιας αποθήκης με οικοδομικά υλικά ο άνδρας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο με σοβαρά εγκαύματα μετά τη δραματική του απόδραση, δήλωσε στο Reuters ο φίλος του, μηχανικός, Χουάν Λοθάνο.

«Η φωτιά θα μπορούσε να είχε κάψει τα πάντα, απολύτως τα πάντα. Δεν το έκανε επειδή υπάρχουν καλοί επαγγελματίες και άνθρωποι που έχουν το θάρρος να μας προστατεύσουν», είπε ο Λοθάνο.

Στη Θαμόρα, οι επιβάτες σε ένα τρένο που διέσχιζε την επαρχία της δυτικής Ισπανίας έριξαν μία τρομακτική, κοντινή ματιά σε μια πυρκαγιά, όταν το τρένο τους σταμάτησε στην ύπαιθρο.

Το βίντεο της απρογραμμάτιστης και ανησυχητική - στάσης έδειξε περίπου δώδεκα επιβάτες σε ένα βαγόνι τρένου να ανησυχούν, καθώς κοίταζαν έξω από τα παράθυρα τις φλόγες που «έγλειφαν» και τις δύο πλευρές της γραμμής.

«Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή της Εστρεμαδούρα που επλήγη απο τρεις μεγάλες φωτιές «Σκοτώνει ανθρώπους, σκοτώνει τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητά μας».

Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες από την Πορτογαλία έως τα Βαλκάνια την Τρίτη, καθώς ο καύσωνας που έσπασε κάθε ρεκόρ ενέτεινε τους φόβους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ισπανία οι πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή δύο ανθρώπων μέσα σε δύο ημέρες, ενώ ο καύσωνας φέρεται να έχει αφήσει πίσω περισσότερους απο 1000 νεκρούς απο θερμοπληξία στην Ιβηρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ