ΚΟΣΜΟΣ

Ίχνη δεινοσαύρων 100 εκατομμυρίων ετών βρέθηκαν σε εστιατόριο στην Κίνα

Ίχνη δεινοσαύρων 100 εκατομμυρίων ετών βρέθηκαν σε εστιατόριο στην Κίνα
Τα σαυρόποδα, γνωστά για τον μακρύ λαιμό και την ουρά τους, ήταν τα μεγαλύτερα ζώα που περπάτησαν ποτέ στη Γη CNNi/ Lida Xing

Ίχνη δεινοσαύρων που χρονολογούνται πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκαν στη νοτιοδυτική Κίνα, όταν ο θαμώνας ενός εστιατορίου τα εντόπισε στην εξωτερική αυλή.

Αρκετοί πέτρινοι λάκκοι στο εστιατόριο στο Λεσχάν στην επαρχία Σετσουάν περιείχαν τα ίχνη δύο σαυρόποδων, ενός τύπου δεινοσαύρου που ζούσε κατά την πρώιμη Κρητιδική περίοδο, είπε ο Λίντα Ζινγκ, παλαιοντολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών της Κίνας.

Η ομάδα του Ζινγκ επιβεβαίωσε την ανακάλυψη το Σάββατο χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο σαρωτή.

Τα σαυρόποδα, γνωστά για τον μακρύ λαιμό και την ουρά τους, ήταν τα μεγαλύτερα ζώα που περπάτησαν ποτέ στη Γη. Μπορούσαν να φτάσουν σε μήκος που ισοδυναμούσε με αυτό τριών σχολικών λεωφορείων και ήταν τόσο βαριά που το έδαφος έπρεπε να σειόταν καθώς περπατούσαν.

Σύμφωνα με τον Ζινγκ, τα δύο σαυρόποδα που άφησαν τα ίχνη πιθανότατα είχαν μήκος περίπου οκτώ μέτρων.

Αν και πολλά απολιθώματα δεινοσαύρων από την Ιουρασική περίοδο έχουν αποκαλυφθεί στη Σετσουάν, έχουν βρεθεί πολύ λιγότερα απολιθώματα από την Κρητιδική περίοδο. Η Κρητιδική περίοδος είναι εκείνη κατά την οποία «οι δεινόσαυροι άκμασαν πραγματικά», σημείωσε ο Ζινγκ στο CNNi, προσθέτοντας, «αυτή η ανακάλυψη είναι στην πραγματικότητα σαν ένα παζλ, ένα κομμάτι απόδειξης στην Κρητιδική περίοδο της Σετσουάν και στην ποικιλομορφία των δεινοσαύρων».

Η ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει την παλαιοντολογία πιο δύσκολη, συμπλήρωσε.

«Είναι σπάνιο να βρεις απολιθώματα στην πόλη, γιατί ήταν όλα καλυμμένα από κτίρια», είπε. Η ομάδα του στοχεύει να επισκέπτεται τοποθεσίες πιθανών ανακαλύψεων εντός 48 ωρών από τη λήψη μιας αναφοράς, από φόβο ότι «μπορεί να καταστραφούν από κατασκευαστικές εργασίες σε λίγες μέρες», πρόσθεσε.

Προτού γίνει εστιατόριο, η τοποθεσία χρησιμοποιήθηκε ως φάρμα για κοτόπουλα, και τα ίχνη των δεινοσαύρων ήταν θαμμένα από στρώματα βρωμιάς και άμμου, προστατεύοντάς τα από τη διάβρωση και τις καιρικές βλάβες.

Η βρωμιά αφαιρέθηκε μόλις πριν από περίπου ένα χρόνο όταν άνοιξε το εστιατόριο. Στον ιδιοκτήτη άρεσε η φυσική εμφάνιση της ανώμαλης πέτρας, οπότε την άφησε ανέγγιχτη αντί να την ισοπεδώσει με τσιμέντο, είπε ο Ζινγκ.

Ως αποτέλεσμα, «αυτά τα ίχνη ήταν καλά προστατευμένα. Όταν πήγαμε εκεί, διαπιστώσαμε ότι τα ίχνη ήταν πολύ βαθιά και αρκετά εμφανή, αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί την πιθανότητα».

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου έχει τώρα περιφράξει την τοποθεσία για να εμποδίζει τους ανθρώπους από το να πατήσουν στους λάκκους και μπορεί να χτίσει ένα υπόστεγο για να προστατεύσει περαιτέρω τα ίχνη.

Όπως είπε ο Ζινγκ, πριν από 10 χρόνια κανείς δεν θα του έστελνε φωτογραφίες για ύποπτα απολιθώματα ή πατημασιές δεινοσαύρων, αλλά πλέον λαμβάνει αρκετές από διάφορους πολίτες και ο ίδιος επιβεβαιώνει πολλά ίχνη δεινοσαύρων κάθε χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ