ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανός αξιωματούχος: Ο ISIS νιώθει ότι απειλείται

Αμερικανός αξιωματούχος: Ο ISIS νιώθει ότι απειλείται

Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού παρακολουθούν στενά τα social media που πρόσκεινται στον ISIS και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το προπύργιο της οργάνωσης, η Ράκα, σύντομα θα καταληφθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις. 

«Διαπιστώνουμε μια κήρυξη εκτάκτου ανάγκης, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στηβ Γουόρεν, εκπρόσωπος της συμμαχίας κατά του ISIS.

«Ξέρουμε ότι ο εχθρός νιώθει να απειλείται, πράγμα που αληθεύει».

Πρόσφατα δημοσιεύματα υποδεικνύουν ότι ο ISIS μετακινεί προσωπικό γύρω από την πόλη και επιχειρεί να παρέχει κάλυψη σε ορισμένες περιοχές ώστε να σχηματίσει μια ασπίδα προστασίας σε πιθανούς στόχους από αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιθέσεις.

«Βλέπουν τις δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού μαζί με την Συροαραβική συμμαχία να τους πλησιάζουν από την ανατολή και την δύση», δήλωσε ο Γουόρεν. «Και οι δυο περιοχές κηρύσσονται ασφαλείς και ο Συριακός Δημοκρατικός Στρατός είναι σε θέση να εξαπολύσει επιθέσεις από αυτές».

Οι συμμαχικές δυνάμεις πιστεύουν ότι ο ISIS αμύνεται απέναντι σε αυτές τις κινήσεις.

«Έχουμε πληροφορίες ότι η οργάνωση αλλάζει τις θέσεις της, τόσο μέσα στην πόλη όσο και έξω».

Ο αμερικανικός στρατός γνωρίζει επίσης ότι οι κινήσεις των μαχητών στην γεμάτη χαρακώματα Ράκα, θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για τις θέσεις τους μέσω αεροσκάφους παρακολούθησης και εντοπισμού.

Κι ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν διατυπώσει επίσημα ότι πιστεύουν ότι ο ηγέτης του ISIS, Αμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάτι, παραμένει στην περιοχή της Ράκα, αρκετοί αξιωματούχοι λένε ότι εξακολουθούν να εργάζονται πάνω σε αυτή την υπόθεση.

Ωστόσο, ελέγχουν οποιαδήποτε πληροφορία που τον φέρει να βρίσκεται αλλού.

«Ο Μπαγκντάτι είναι εξαιρετικά προσεκτικός με την προσωπική του ασφάλεια», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος του στρατού στο CNN.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια εντοπισμού του, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ακόμη κι αν εντοπιστεί, υπό αιχμαλωσία ή νεκρός, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξει σημαντικά η στρατηγική και οι δυνατότητες του ISIS, αφού, όπως λένε, υπάρχουν άλλοι ηγέτες να τον διαδεχτούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ