ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία - «Hasta la vista, baby»: Η τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία - «Hasta la vista, baby»: Η τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους εδώ και hasta la vista, baby», είπε ο Τζόνσον, υιοθετώντας την γνωστή ατάκα του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο Terminator 2 Andy Bailey/UK Parliament via AP

Με θερμό χειροκρότημα χαιρέτισαν οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Μπόρις Τζόνσον στην Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας, κατά την τελευταία του εμφάνιση στην «ώρα του πρωθυπουργού».

«Βοηθήσαμε, βοήθησα, να βγάλουμε αυτήν την χώρα από την πανδημία και να συμβάλουμε στην διάσωση μίας άλλης χώρας από τον βαρβαρισμό. Και, ειλικρινά, αυτά είναι αρκετά για την πορεία. Αποστολή εξετελέσθη σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Τζόνσον.

Και προσέθεσε ότι θα περάσει τις προσεχείς εβδομάδες «κάνοντας αυτό που πιστεύω ότι το κοινό περιμένει να κάνω: Να προχωρήσω τα θέματα για τα οποία εκλεγήκαμε το 2019».

«Αυτά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εδώ και hasta la vista, baby», κατέληξε υιοθετώντας την γνωστή ατάκα του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο Terminator 2.

Νωρίτερα, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ τον εγκάλεσε κάνοντάς του ερώτηση για την ματαίωση από το Sky News του τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε προκαλώντας τα γέλια των βουλευτών: «Ε λοιπόν, δεν παρακολουθώ από πολύ κοντά το θέμα».

Η διαδικασία για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον στις 5 Σεπτεμβρίου

Ο νέος ηγέτης των Τόρις, που θα αναλάβει και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, πρόκειται να ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές ελέγχουν τη διαδικασία επιλογής δύο υποψήφιων ηγετών. Τα μέλη του κόμματος, περίπου 200.000 άτομα, θα επιλέξουν στην συνέχεια τον νικητή με επιστολική ψήφο.

Ο νικητής θα «κληρονομήσει» κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο αριθμός των πιθανών διαδόχων έχει ήδη μειωθεί από 11 σε 3. Πρόκειται για τους Ρίσι Σούνακ, Πένυ Μόρντοντ και Λις Τρας.

Σήμερα η ψηφοφορία για την τελική επιλογή

Οι Συντηρητικοί βουλευτές συμμετέχουν σήμερα, Τετάρτη, στην τελική ψηφοφορία. Οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Ιούλιος - Σεπτέμβριος

Οι δύο τελικοί υποψήφιοι πραγματοποιούν προεκλογική εκστρατεία και συναντούν μέλη του κόμματος για να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους.

5 Σεπτεμβρίου - Ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός

Το κόμμα ανακοινώνει ποιο είναι το πρόσωπο, το οποίο τα μέλη του επέλεξαν ως νέο αρχηγό. Κερδίζει ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους.

6 Σεπτεμβρίου - Ο Τζόνσον μεταβαίνει στο Μπάκιγχαμ για να παραιτηθεί

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του στις 6 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι θα μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ