ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα τα σπουδαία για την Ιταλία: Νέα επίσκεψη παραίτησης Ντράγκι σε Ματαρέλα

Σήμερα τα σπουδαία για την Ιταλία: Νέα επίσκεψη παραίτησης Ντράγκι σε Ματαρέλα
Καταρρέει η κυβέρνηση Ντράγκι AP Photo/Gregorio Borgia

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία καθώς, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι εξασφάλισε τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ρώμης, ωστόσο είχε πολλές απώλειες και παραμένει υπό κατάρρευση.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έλαβε μόνον 95 θετικές ψήφους, στην γερουσία της Ρώμης, κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Οι γερουσιαστές που καταψήφισαν την κυβέρνηση, είναι 38. Το πολιτικό «θρίλερ» παρατείνεται, καθώς οι αριθμοί είναι «πενιχροί» και στην πραγματικότητα υποδηλώνουν ότι δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου.

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Σήμερα το πρωί ο Ιταλός πρωθυπουργός θα παραστεί στη Βουλή για την προγραμματισμένη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναμένει να δει και την εξέλιξη της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο πριν το τελικό βήμα.

Στη συνέχεια, ο Μάριο Ντράγκι θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να παραιτηθεί εντός της ημέρας.

Εκτός θεαματικών εκπλήξεων, η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο, με πιθανότερη ημερομηνία την 2α Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ