ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξε ο Nord Stream 1: To μαρτύριο της σταγόνας από τη Ρωσία και η επόμενη ημέρα στην Ευρώπη

Άνοιξε ο Nord Stream 1: To μαρτύριο της σταγόνας από τη Ρωσία και η επόμενη ημέρα στην Ευρώπη
Εγκατάσταση του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική θάλασσα AP Photo/Markus Schreiber

Στραμμένα στο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 είναι σήμερα τα βλέμματα των Ευρωπαίων ηγετών και το ερώτημα αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν θα τηρήσει όσα δεσμεύτηκε, αναδεικνύεται πλέον σε ερώτημα του ενός εκατομμυρίου. 

Ορωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 άνοιξε ξανά, όπως είχε προγραμματιστεί, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αφού παρέμεινε κλειστός επί δέκα ημέρες, για τις ετήσιες εργασίες συντήρησης.

Σύμφωνα με την DW, o πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλλερ, ανακοίνωσε ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες. Ωστόσο, όπως είπε, δεν συνηθίζεται να αλλάζει η ροή μέσα στην ίδια ημέρα.

Ειδικότερα, το πρωί της Πέμπτης, τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

Ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλερ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες.

Προετοιμαζόμενη για το χειρότερο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε την Τετάρτη ένα σχέδιο προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%. Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είπε μάλιστα ότι δεν περίμενε ότι ο αγωγός θα επανέλθει.

Από την Τεχεράνη -όπου πραγματοποίησε σπάνια επίσκεψη σε ξένη χώρα εν μέσω πολέμου με την Ουκρανία- ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι η Gazprom θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «μέχρι κεραίας, τις έχει εκπληρώσει, τις εκπληρώνει και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον».

Κατά την ίδια ωστόσο επίσκεψη, ο Πούτιν υπονόησε μειωμένη ή ακόμη και διακοπή της ροής λέγοντας ότι δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα επιστρέψει η τουρμπίνα από τον Καναδά. Ανέφερε ειδικότερα ότι η χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream 1 θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω λόγω της αργής προόδου στη συντήρησή του.

Αντιδράσεις για το ενεργειακό Plan B της Κομισιόν

Υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της ενεργειακής ασφυξίας, η Κομισιόν προέτρεψε την Τετάρτη τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Η προτροπή αυτή, μη δεσμευτικού προς το παρόν χαρακτήρα, προκάλεσε ήδη την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι είναι αντίθετη στη μείωση, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκην ούτε «δίκαιο» ούτε «αποτελεσματικό».

«Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης.

«Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», δήλωσε.

Για την Τερέζα Ριμπέρα, το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι απαραίτητα το πιο «αποτελεσματικό ούτε το πιο δίκαιο. Οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους" και "η Ισπανία θα υποστηρίξει τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας».

Ωστόσο, η Ισπανίδα υπουργός δηλώνει ότι θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα άλλα μέλη της ΕΕ. «Γνωρίζουμε ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι περνούν μια δύσκολη περίοδο και βλέπουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα με μεγάλη ανησυχία. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε, θέτοντας όλες μας τις υποδομές», στην υπηρεσία της ΕΕ, δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ