ΚΟΣΜΟΣ

Ως το 2020 η γερμανική κυβέρνηση θα δαπανήσει 93,6 δις για τους πρόσφυγες

Ως το 2020 η γερμανική κυβέρνηση θα δαπανήσει 93,6 δις για τους πρόσφυγες
REUTERS

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει περίπου 93,6 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2020 σε κόστη που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Το ύψος του ποσού ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και ειδικά από τα ανερχόμενα αντι-μεταναστευτικά κινήματα , σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Ο αριθμός των αφίξεων στην Γερμανία έχει σημειώσει κάθετη πτώση αυτή τη χρονιά, κυρίως λόγω της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας η οποία ορίζει ότι θα παραχωρηθεί απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους και χρηματική βοήθεια ενώ σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα ανακόψει την ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως στους υπολογισμούς του υπουργείου περιλαμβάνονται τα κόστη διαμονής και ενσωμάτωσης των προσφύγων καθώς και η αντιμετώπιση των αιτίων εξαιτίας των οποίων οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων, πέρα από τους 600.000 που έφτασαν στην Γερμανία αυτή τη χρονιά, αναμένονται άλλοι 400.000 την επόμενη χρονιά και 300.000 κάθε χρόνο τα επόμενα χρόνια, ενώ σύμφωνα με έρευνα το 55% των αναγνωρισμένων προσφύγων θα έχουν δουλειά έπειτα από πέντε χρόνια.

Περίπου 25,7 δις ευρώ θα απαιτηθούν για επιδόματα ανεργίας, επιδοτήσεις ενοικίου και άλλα επιδόματα για τους αναγνωρισμένους αιτούντες άσυλο, μέχρι το τέλος του 2020.

Άλλα 5,7 δις θα απαιτηθούν για την εκμάθηση γλώσσας και 4,6 δις σε μέτρα για την επαγγελματική αποκατάσταση των προσφύγων

Το ετήσιο κόστος της διαχείρισης των προσφύγων θα μπορούσε να ανέλθει στα 20,4 δις ευρώ μέχρι το 2020, από 16,1 δις αυτή την χρονιά.

Τα κρατίδια της Γερμανίας έχουν ήδη διατυπώσει την αδυναμία τους να διαχειριστούν την εισροή προσφύγων και την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να επωμιστεί τουλάχιστον το μισό κόστος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ