ΚΟΣΜΟΣ

Σιτηρά: «Κλείνει» την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τις εξαγωγές

Σιτηρά: «Κλείνει» την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τις εξαγωγές
Στιγμιότυπο από την προηγούμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη Turkish Defence Ministry via AP

Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία αναμένεται να υπογράψουν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη τη συμφωνία που εισηγήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από τα πολιορκημένα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει ήδη από σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πρόκειται να παραστεί μαζί με τον Ερντογάν στην τελετή που θα φιλοξενηθεί στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε στις 16.30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Παρόντες θα είναι και αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας ανέφερε ότι οι εξαγωγές μπορεί να ξαναρχίσουν από τρία λιμάνια, αυτά της Οδησσού, του Πιβντένι και του Τσορνομόρσκ.

«Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε» τις παραδόσεις και από άλλα λιμάνια, είπε στους δημοσιογράφους ο Ουκρανός βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ.

Κατά τον ίδιο, την ασφάλεια των νηοπομπών θα αναλάβει μια ομάδα επιτήρησης του ΟΗΕ που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ρωσικά πλοία δεν θα έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στα ουκρανικά χωρικά ύδατα. «Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, ακόμη και αν υπογράψουν συμφωνία με τον ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρουστέμ Ουμέροφ.

Σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια.

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών, η οποία θα υπογραφεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη και προέτρεψαν τη Μόσχα να την εφαρμόσει.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση αυτής της κατ’ αρχήν συμφωνίας, όμως αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να την εφαρμόσει η Ρωσία και να φτάσουν τα ουκρανικά σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Εν πρώτοις, δεν θα έπρεπε να βρεθούμε ποτέ σε αυτήν την κατάσταση. Ήταν μια σκόπιμη απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο», σημείωσε ο Νεντ Πράις.

Ο Πράις χαιρέτισε κυρίως τις προσπάθειες που κατέβαλαν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και η Τουρκία, η οποία έχει συγκρουστεί με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στο θέμα της Συρίας και για την αγορά όπλων από τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Με βάση αυτή τη συμφωνία, περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών θα εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως από το λιμάνι της Οδησσού, ενώ θα διευκολυνθούν και οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ