ΚΟΣΜΟΣ

Stefan Banach: Το doodle της Google για τον μεγάλο Πολωνό μαθηματικό

Stefan Banach: Το doodle της Google για τον μεγάλο Πολωνό μαθηματικό
Iδρυτής της σύγχρονης συναρτησιακής ανάλυσης Google

Στον σπουδαίο Πολωνό μαθηματικό Stefan Banach είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. 

Ο ιδρυτής της σύγχρονης συναρτησιακής ανάλυσης, και αρχικό μέλος της Σχολής Μαθηματικών της Λβιβ θεωρείται ένας εκ των σημαντικότερων και πιο σημαινόντων μαθηματικών του 20ου αιώνα στον κόσμο.

Το βασικότερο έργο του ήταν το βιβλίο Théorie des Operations Linéaires (Θεωρία Γραμμικών Πράξεων), η πρώτη μονογραφία για τη γενική θεωρία της συναρτησιακής ανάλυσης που κυκλοφόρησε το 1932.

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1892 στην Κρακοβία. Στο γυμνάσιο ασχολήθηκε με την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων με τον φίλο του, Βίτολντ Βίλκος. Μετά την αποφοίτησή του το 1910, μετακόμισε στο Λβουφ (σημερινό Λβιβ). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στην Κρακοβία.

Έγινε φίλος με τον Χιούγκο Στάινχαους και μαζί του ίδρυσε την Πολωνική Μαθηματική Εταιρεία το 1919.

Μερικές από τις αξιοσημείωτες μαθηματικές έννοιες που φέρουν το όνομα του Banach περιλαμβάνουν τις: χώρος Banach, άλγεβρα Banach, μέτρο Banach, παράδοξο Banach-Τάρσκι, θεώρημα Χαν-Banach, θεώρημα Banach-Στάινχαους, παιχνίδι Banach-Μάζουρ, θεώρημα Banach-Αλάογλου και θεώρημα σταθερού σημείου Banach.

Το 1992, το Ινστιτούτο Μαθηματικών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών καθιέρωσε ένα ειδικό μετάλλιο Stefan Banach για εξαιρετικά επιτεύγματα στις μαθηματικές επιστήμες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ