ΚΟΣΜΟΣ

Πολικές αρκούδες πεθαίνουν τρώγοντας σκουπίδια εν μέσω κλιματικής αλλαγής

Πολικές αρκούδες πεθαίνουν τρώγοντας σκουπίδια εν μέσω κλιματικής αλλαγής
Με την Αρκτική να θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα οι πολικές αρκούδες αναγκάζονται να περνούν περισσότερο χρόνο στην ξηρά AP Photo/Roland Zak

Με τον παγωμένο βιότοπό τους να εξαφανίζεται σταδιακά, οι πεινασμένες πολιτικές αρκούδες στρέφονται στους σκουπιδότοπους για να αναζήτηση τροφής, με μοιραία γι’ αυτές αποτελέσματα.  

Ομάδα Καναδών και Αμερικανών επιστημόνων προειδοποιεί, ότι τα σκουπίδια αποτελούν αναδυόμενη απειλή για τους ήδη ευάλωτους πληθυσμούς πολικών αρκούδων, καθώς τα ζώα αναγκάζονται να πλησιάζουν σε χωματερές κοντά σε βόρειες κοινότητες. Αυτό οδηγεί σε θανάσιμες συγκρούσεις με ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oryx.

«Η σχέση μεταξύ αρκούδων και σκουπιδιών είναι ανθυγιεινή. Το γνωρίζουμε πολύ καλά από τις περιπτώσεις της καφέ και της μαύρης αρκούδας. Πλέον, δυστυχώς το ζήτημα τείνει να αφορά και τις πολικές αρκούδες», εξηγεί ο Άντριου Ντέροσερ συγγραφέας και βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Με την Αρκτική να θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, ο πάγος της θάλασσας λιώνει νωρίτερα το καλοκαίρι και παγώνει αργότερα το φθινόπωρο, αναγκάζοντας τις πολικές αρκούδες να περνούν περισσότερο χρόνο στην ξηρά, γύρω από χωματερές στην Αρκτική, αναζητώντας σωρούς και οστά φαλαινών που έχουν ξεμείνει εκεί.

Πρακτική επικίνδυνη καθώς οι τοπικοί διαχειριστές της άγριας ζωής, ενδέχεται να σκοτώσουν τις αρκούδες λόγω ανησυχίας για τη δημόσια ασφάλεια. Εκτός αυτού, η κατανάλωση σκουπιδιών ίσως επιφέρει ασθένειες στις αρκούδες, αφού συχνά καταλήγουν να τρώνε πλαστικά και άλλα μη βρώσιμα υλικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανά θα επιδεινωθεί καθώς οι ανθρώπινοι πληθυσμοί αυξάνονται στην Αρκτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ