ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ μπλόκαραν τη μηχανή αναζήτησης Google

Ουκρανία: Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ μπλόκαραν τη μηχανή αναζήτησης Google
Οι φιλορώσοι του Ντονέτσκ υποστηρίζουν ότι το Google έγινε όπλο στα χέρια των Ουκρανών AP Photo/Nariman El-Mofty

Την πρόσβαση στη μεγαλύτερη παγκοσμίως μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, το Google, απέκλεισαν από σήμερα, Παρασκευή, οι Αρχές των δύο φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία με την κατηγορία ότι «προωθεί» τη βία σε βάρος των Ρώσων.

Το Google «προωθεί την τρομοκρατία και τη βία σε βάρος όλων των Ρώσων, κυρίως σε βάρος του πληθυσμού του Ντονμπάς… Αποφασίσαμε να μπλοκάρουμε το Google στο έδαφος» της περιοχής του Ντονέτσκ, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση ο αυτονομιστής ηγέτης Ντένις Πουσίλιν.

«Εάν το Google σταματήσει να ακολουθεί την εγκληματική του πολιτική και συμμορφωθεί εκ νέου με τον νόμο, την ηθική και την κοινή λογική, τότε δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στις δραστηριότητές του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες, ο ηγέτης της γειτονικής αυτονομιστικής περιοχής του Λουχάνσκ, ο Λεονίντ Πασετσνίκ, ανακοίνωσε ότι έλαβε το ίδιο μέτρο.

«Ο πόλεμος, δεν είναι μόνο οι πύραυλοι που πλήττουν τις πόλεις μας αλλά πλήθος ψευδών πληροφοριών που μας στέλνει η Ουκρανία. Αλίμονο, το Google έγινε το βασικό τους όπλο», δήλωσε. «Μπορούμε και χωρίς το Google. Εάν βελτιωθούν, εάν αρχίσουν να σέβονται τους πολίτες, τότε θα εξετάσουμε την αποκατάσταση» της μηχανής αναζήτησης, πρόσθεσε.

Οι φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπως και η Ρωσία, προσπαθούν να ενισχύσουν τον έλεγχό τους στην ενημέρωση από τότε που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου η επιχείρηση της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ