ΚΟΣΜΟΣ

Αρνείται η Ρωσία ότι μπλοκάρει η ίδια την επιστροφή της τουρμπίνας για τον Nord Stream 1

Αρνείται η Ρωσία ότι μπλοκάρει η ίδια την επιστροφή της τουρμπίνας για τον Nord Stream 1
Η Γερμανία απορρίπτει ως προσχηματικό το επιχείρημα της Ρωσίας ότι η τουρμπίνα είναι ο λόγος για τη μείωση στις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 AP Photo/Markus Schreiber

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απορρίπτει ως «ανόητες» και «αβάσιμες» αναφορές που θέλουν την ίδια τη Ρωσία να καθυστερεί τη διαδικασία επιστροφής της επίμαχης (επισκευασμένης) τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος τελικώς επαναλειτουργεί αλλά με μειωμένη δυναμικότητα.

Οι δηλώσεις Πεσκόφ ήλθαν σε συνέχεια αποκλειστικών πληροφοριών του πρακτορείου Reuters ότι η Μόσχα δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για τη μεταφορά της τουρμπίνας πίσω στη Ρωσία, όπως δήλωσαν δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ο Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις εν λόγω αναφορές ως «ανοησίες». Κατά τον ίδιο, «οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και οι πηγές κάνουν λάθος».

Η Ρωσία μείωσε τη ροή μέσω του Nord Stream 1 στο 40% της δυναμικότητάς του τον Ιούνιο, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή της τουρμπίνας από τον Καναδά, όπου είχε σταλεί για συντήρηση -γεγονός που έχει καταγγελθεί ως προσχηματικό από το Βερολίνο.

Οι κυρώσεις της Δύσης εμπόδιζαν την ομαλή επιστροφή του στροβίλου, με τον Καναδά να αναγκάζεται να εκδώσει ειδική άδεια για να επιτρέψει την αποστολή του στη Γερμανία.

Από πλευράς του, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι η τρέχουσα σύμβαση με την εταιρεία Siemens Energy δεν προβλέπει κάποιες πρόσθετες δεσμεύσεις για τη Ρωσία, προκειμένου να επιστρέψει η τουρμπίνα για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει από την Siemens Energy τα απαραίτητα έγγραφα που να επιβεβαιώνουν ότι η εν λόγω τουρμπίνα εξαιρείται από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, προκειμένου να επιστρέψει στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια.

Η Γερμανία απορρίπτει το επιχείρημα της Ρωσίας ότι η τουρμπίνα είναι ο λόγος για τη μείωση στις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 και επισημαίνει ότι ο στρόβιλος επρόκειτο ούτως ή άλλως να τεθεί σε χρήση μετά τον Σεπτέμβρι -κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ουσιαστικά τις ροές αερίου ως πολιτικό όπλο.

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα «φοβερό 2023»

Η γερμανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία ότι είναι «ολοένα και περισσότερο παράγοντας αβεβαιότητας» στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, μετά την επανεκκινηση του αγωγού Nord Stream 1 σε «ανεπαρκές» και «μη αξιόπιστο» επίπεδο παραδόσεων.

«Η Ρωσία αποδεικνύεται ότι είναι όλο και περισσότερο ένας παράγοντας αβεβαιότητας στο ενεργειακό σύστημα» δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την Πέμπτη, ανήμερα της επαναλειτουργίας του Nord Stream 1.

«Τίποτα δεν εμποδίζει τεχνικά το να επανέλθει ο Nord Stream σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης μετά τη συντήρησή του» υπογράμμισε.

Η Ρωσία ξανάνοιξε σήμερα την κάνουλα του αερίου προς την Ευρώπη θέτοντας σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 1 έπειτα από εργασίες συντήρησης διάρκειας δέκα ημερών υπό μεγάλη ένταση.

Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η γερμανική εταιρία διαχείρισης δικτύου, Gascade, δείχνουν πως η παραγωγή είναι όση και εκείνη πριν από τις εργασίες συντήρησης, γύρω στο 40% της δυνατότητάς του.

Πολύ λίγο για το Βερολίνο: «Αυτά τα ανεπαρκή επίπεδα αποστολής μιλάνε μια σαφή πολιτική γλώσσα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτές τις παραδόσεις», είπε ο Χάμπεκ.

Ο αγωγός δεν λειτουργεί σε πλήρες καθεστώς από τα μέσα Ιουνίου, με απόφαση της ρωσικής Gazprom που επικαλείται την έλλειψη μιας τουρμπίνας που εστάλη για συντήρηση στον Καναδά.

Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση και ένα «πρόσχημα» για να επηρεάσει τους Δυτικούς στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Έπειτα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η γερμανική κυβέρνηση κατέφερε να εξασφαλίσει από την Οτάβα ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή της επίμαχης τουρμπίνας προς τη Ρωσία. «Όμως έχουμε τώρα την εντύπωση ότι η Ρωσία δεν θέλει να την πάρει πίσω», ανέφερε σήμερα ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως η χώρα του πρέπει να προετοιμαστεί για ένα «φοβερό 2023» λόγω των επερχόμενων ελλείψεων φυσικού αερίου.

Το Βερολίνο προβλέπει να υιοθετήσει προσεχώς ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση και τα νοικοκυριά, προσέθεσε ο Χάμπεκ.

Αν η προμήθεια αερίου παραμείνει στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη αερίου από τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει με παραγγελία της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ