ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Μπάιντεν: Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του - Ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία

Κορωνοϊός - Μπάιντεν: Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του - Ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία
Ο 79χρονος Τζο Μπάιντεν είναι πλήρως εμβολιασμένος και έχει κάνει δύο αναμνηστικές δόσεις AP Photo/Patrick Semansky

Η κατάσταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19, έχει βελτιωθεί από χθες, ανακοίνωσε σήμερα ο προσωπικός γιατρός του, με μια επιστολή την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Τα συμπτώματα βελτιώθηκαν» ανέφερε ο Δρ Κέβιν Ο’Κόνορ, διευκρινίζοντας ότι ο 79χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος εμφάνισε δέκατα (37,4) το βράδυ της Πέμπτης αλλά ανταποκρίθηκε καλά στην παρακεταμόλη που του χορηγήθηκε. Η θερμοκρασία του έχει πλέον πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Εξακολουθεί να αισθάνεται κόπωση, έχει καταρροή και βήχα, όμως ο σφυγμός του, η πίεση και το οξυγόνο στο αίμα του παραμένουν σε «απολύτως φυσιολογικά» επίπεδα.

Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να λαμβάνει το αντιιικό σκεύασμα Paxlovid, καθώς επίσης και παρακεταμόλη και εισπνεόμενη σαλβουταμόλη εφόσον χρειαστεί.

Ο γιατρός χαρακτήρισε επίσης «λογικό» να λαμβάνει ο πρόεδρος ασπιρίνη σε χαμηλές δόσεις για όσο διάστημα συνεχίσει τη θεραπεία με το Paxlovid.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν είναι πλήρως εμβολιασμένος και έχει λάβει και τις δύο αναμνηστικές δόσεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη, πως ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και θα συνεχίσει να εργάζεται σε απομόνωση.

Ο 79χρονος Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος που είχαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει τρεις προγραμματισμένες διαδικτυακές συναντήσεις την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

biden-covid.jpg
Το έγγραφο του προσωπικού γιατρού του Τζο Μπάιντεν προς την εκπρόσωπο του Λευκού Οικου, Καρίν Ζαν-Πιερ, σχετικά με τη διάγνωση

«Φίλοι μου, είμαι πολύ καλά. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Πάντα απασχολημένος!» ανέφερε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσω Twitter. Μάλιστα συνόδευσε το μήνυμά του με μια φωτογραφία του, στην οποία εμφανίζεται χαμογελαστός, με κοστούμι και πουκάμισο, αλλά χωρίς γραβάτα, σε ένα γραφείο του Λευκού Οίκου.

Ο γιατρός του Αμερικανού προέδρου, Κέβιν Ο’Κόνορ, ανέφερε νωρίτερα ότι ο Μπάιντεν εμφάνισε συμπτώματα το βράδυ της Παρασκευής: Συνάχι, κόπωση και «περιστασιακά, ξηρό βήχα».

Ακολούθησε το πρωτόκολλο, κάνοντας αρχικά ένα τεστ αντιγόνου το οποίο βγήκε θετικό και στη συνέχεια το αποτέλεσμα επιβεβαιώθηκε και από το τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε.

Η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν ανέφερε στο Twitter ότι μίλησε με τον σύζυγό της, ο οποίος «αισθάνεται καλά» και έχει μόνο «κάποια ήπια συμπτώματα». Μιλώντας στους δημοσιογράφους, από το Μίσιγκαν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, είπε ότι του μίλησε «πριν από μερικά λεπτά» και ότι η ίδια βγήκε αρνητική στο τεστ.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που είχε ασθενήσει με Covid-19 τον Απρίλιο, βγήκε επίσης αρνητική στο τεστ που έκανε την Πέμπτη

Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει θετικός στην Covid-19 ο Μπάιντεν. Ήδη ξεκίνησε να λαμβάνει το Paxlovid, το αντιιικό σκεύασμα της Pfizer και θα παραμείνει σε απομόνωση στον Λευκό Οίκο μέχρι να βγει αρνητικό το τεστ του, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. Ο γιατρός του υπενθύμισε ότι ο Μπάιντεν είναι πλήρως εμβολιασμένος και έχει κάνει δύο αναμνηστικές δόσεις. «Αναμένω επομένως ότι θα ανταποκριθεί θετικά» στη θεραπεία, πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει καθημερινά για την εξέλιξη της υγείας του προέδρου, ο οποίος είχε υποβληθεί σε γενικές εξετάσεις τον περασμένο Νοέμβριο και οι γιατροί έκριναν ότι είναι υγιής και ικανός να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο Μπάιντεν σκόπευε αρχικά να μεταβεί σήμερα στην Πενσιλβάνια και την Δευτέρα στη Φλόριντα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά περίπου 130.000 νέα κρούσματα της Covid-19 όμως οι ειδικοί θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει επίσης αυξηθεί. Η πολύ μεταδοτική υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον ευθύνεται για το 80% των κρουσμάτων.

Το Paxlovid που λαμβάνει ο Μπάιντεν είναι ένα αντιιικό φάρμακο που περιορίζει την ικανότητα του ιού να αντιγράφει τον εαυτό του και επομένως σταματά την εξάπλωση της ασθένειας. Για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να λαμβάνεται εντός των πρώτων ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Στις ΗΠΑ συστήνεται να το λαμβάνουν τα άτομα που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, μια κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο πρόεδρος Μπάιντεν, λόγω της ηλικίας του.

Ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ασθένησε με Covid-19 τον Οκτώβριο του 2020. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο στρατιωτικό νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ όπου νοσηλεύτηκε για τρεις νύχτες αλλά ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε ποτέ πόσο σοβαρή ήταν η κατάστασή του.

Πολλά μέλη της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού κόμματος, όπως η αντιπρόεδρος Χάρις, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ έχουν ασθενήσει το τελευταίο διάστημα. Όλοι τους ανάρρωσαν και επέστρεψαν στη δουλειά τους.

Ο Μπάιντεν υποβάλλεται τακτικά σε τεστ και όποιος τον συναντά ή ταξιδεύει μαζί του θα πρέπει να έχει κάνει προηγουμένως τεστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ