ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Μόσχα θα βρει τρόπους για να μην εφαρμοσθεί η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης»

Ζελένσκι: «Η Μόσχα θα βρει τρόπους για να μην εφαρμοσθεί η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης»
O πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, ότι η ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού έδειξε, ότι η Μόσχα θα βρει τρόπους για να μην εφαρμοσθεί η συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών, που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Εθνη, την Τουρκία και την Ουκρανία.

«Αυτό δεν αποδεικνύει παρά ένα πράγμα: Ό,τι και να λέει και να υπόσχεται η Ρωσία, θα βρει τρόπους για να μην το εφαρμόσει», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

Υπενθυμίζεται, ότι μία ημέρα αφότου Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν στη Κωνσταντινούπολη τη συμφωνία για άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την απεμπλοκή των αποθεμάτων.

Το Κίεβο προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα φέρει ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τις εξαγωγές των σιτηρών και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία να πιέσουν την Ρωσία, ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την ασφαλή λειτουργία των θαλάσσιων διαδρόμων για την εξαγωγή των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης έχει ως στόχο την ανακούφιση των χωρών που εξαρτώνται για την τροφοδοσία τους από την ουκρανική και την ρωσική αγορά σιτηρών, καθώς Ρωσία και Ουκρανία καλύπτουν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε, ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού.

«Ο εχθρός επετέθη κατά του εμπορικού λιμανιού της Οδησσού με πυραύλους Cruise Kalibr. Δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας. Δύο έπληξαν υποδομές στο λιμάνι», διευκρίνισε η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότιου Τομέα στο Telegram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ