ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η ΕΕ ζητά εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ουκρανία: Η ΕΕ ζητά εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά
Σιτηρά φλέγονται στο Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Την ώρα που ο πλανήτης καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό μόλις μια ημέρα αφότου υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως ο πόλεμος του Κρεμλίνου έχει δραματικό αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Μιλώντας στη Σύνοδο Πρώτων Κυριών και Πρώτων Κυρίων με θέμα την Ουκρανία, η οποία οργανώνεται από την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα, ο Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε την συμφωνία της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε να ξεμπλοκαριστούν οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα και καλόπιστα.

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Οδησσό σημειώνοντας ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται μπλοκαρισμένοι σε κοντέινερ και πλοία εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και εξαιτίας των ρωσικών αρμάτων μάχης, των βομβών και των ναρκών.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα ψέματα της Ρωσίας σχετικά με τα αίτια της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας ευθύνεται αποκλειστικά για αυτήν την κρίση».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στον γεωργικό τομέα στη Ρωσία.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα και για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νεκροί δύο Αμερικανοί στο Ντονμπάς

Στο μέτωπο του πολέμου, το CNNi, επικαλούμενο εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετέδωσε πως δύο Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν πρόσφατα στο Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος, που δεν κατονομάζεται, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα θύματα ή τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι η αμερικανική κυβέρνηση επικοινώνησε με τις οικογένειες των θυμάτων και προσέφερε κάθε δυνατή προξενική βοήθεια.

«Από σεβασμό προς τις οικογένειες (των θυμάτων) σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να προσθέσουμε», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το CNNi.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημά του (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για σχολιασμό.

Ο ρωσικός στρατός εισέβαλε πριν από σχεδόν πέντε μήνες στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να κάνει λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας.

Το Κίεβο και η Δύση τονίζουν ότι η Μόσχα ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο.

Αρκετοί Αμερικανοί έχουν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον.

Ένας Αμερικανός πολίτης, ο οποίος είχε ενταχθεί στις τάξεις ξένων εθελοντών μαχητών, σκοτώθηκε σε μάχη των περασμένο Μάιο, προσπαθώντας να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αποκρούσουν τους Ρώσους εισβολείς.

Συνάντηση αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου με τον Ζελένσκι

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκε χθες Σάββατο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντάς τον πως θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τη διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων που βρέθηκαν στο Κίεβο ήταν ο Άνταμ Σμιθ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο, στάθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας παρέχοντας οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρει η δήλωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

«Θα εξακολουθήσουμε να αναζητούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά καθώς συνεχίζουν τη γενναία αντίστασή τους», προστίθεται.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον θα έστελνε άλλα τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων στην Ουκρανία, ανεβάζοντας σε 16 τον συνολικό αριθμό των HIMARS που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά το Σάββατο σε μεταφορές οπλικών συστημάτων.

Ο Σμιθ φέρεται να είπε στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Radio Free Europe/Radio Liberty ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της ήταν έτοιμοι να παραδώσουν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ