ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Κλιμακώνουν τις εκστρατείες τους τα δύο στρατόπεδα εν όψει του δημοψηφίσματος

Βρετανία: Κλιμακώνουν τις εκστρατείες τους τα δύο στρατόπεδα εν όψει του δημοψηφίσματος
Εκκίνηση για τους συμμετέχοντας στον ποδηλατικό γύρο «The Tweed Run», που πραγματοποιείται εδώ και επτά χρόνια στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας και όρο συμμετοχής την εμφάνιση με παραδοσιακές βρετανακές ενδυμασίες. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το Σάββατο 14 Μαΐου 2016, άλλη μια ημέρα έντονης αντιπαράθεσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολέμιους της REUTERS/Hannah McKay

Έξι σχεδόν εβδομάδες υπολείπονται μέχρι τη διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου και τα αντίπαλα στρατόπεδα γύρω από το ερώτημα της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλιμακώνουν τις εκστρατείες τους.

Μόνο για σήμερα το στρατόπεδο των υποστηρικτών της παραμονής δηλώνει ότι έχει προγραμματίσει περί τις 1.000 εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη βρετανική επικράτεια.

Έχοντας στα χέρια του τη συμφωνία της 18ης-19ης Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron) εμφανίζεται ενωτικός και προειδοποιεί τους Βρετανούς για τις συνέπειες του Brexit, με τις συνέπειες του οποίου απειλούσε τους Ευρωπαίους σε περίπτωση που οι τελευταίοι δεν έκαναν δεκτούς τους τέσσερις όρους του για μεταρρυθμίσεις και μεταναστευτικό.

Μιλώντας στην εκλογική του περιφέρεια στο Οξφορντσάιρ (Oxfordshire), ο συντηρητικός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια ύφεση» και θα έθετε τη βρετανική οικονομία ενώπιον «σοβαρών κινδύνων».

Αυτό θα σηματοδοτούσε επίσης το τέλος της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που διοχέτευσε 16 δισεκατομμύρια λίρες (20 δισεκ. ευρώ) σε προγράμματα της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον επισήμανε επίσης ότι οι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες, κάθε πολιτικής απόχρωσης είναι ενωμένοι προκειμένου να πουν «με μια φωνή» ότι η χώρα τους πρέπει να παραμείνει σε μια ΕΕ όπου εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι το μέλλον της Βρετανίας είναι «σημαντικότερο από τα πολιτικά κόμματα».

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον και η βουλευτής των Πρασίνων Κάρολιν Λούκας αναμένεται να παραστούν στις εκδηλώσεις κατά του Brexit, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι τα δύο στρατόπεδα εμφανίζουν την απόλυτη ισοψηφία, 50-50, στην πρόθεση ψήφου.

O αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν (Jeremy Corbyn) υπεραμύνεται της παραμονής στην Ένωση των 28 κρατών μελών εκτοξεύοντας ωστόσο τα βέλη του εναντίον του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος.

«Πολλά από τα προβλήματα» που αντιμετωπίζει η χώρα τα έχει προκαλέσει η συντηρητική κυβέρνηση παρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο Κόρμπιν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα εάν είχαμε μια κυβέρνηση που θα έκανε τις σωστές επιλογές και θα είχε τις σωστές προτεραιότητες» υπογραμμίζει σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει σε μια συγκέντρωση στο Λονδίνο αργότερα σήμερα.

«Για αυτό ακριβώς ψηφίζουμε υπέρ της παραμονής, υπέρ των μεταρρυθμίσεων και υπέρ του να εργαστούμε στους κόλπους της Ευρώπης με στόχο να βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών εδώ στη Βρετανία» κατέληξε ο ίδιος σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Από την άλλη, στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον σημείωσε από το Μπρίστολ (νοτιοδυτικά) ότι «δεν έχει φθάσει μόνο η στιγμή να απελευθερώσουμε (τη Βρετανία) από τα δεσμά της, είναι πλέον χρόνος να υπερασπιστούμε την ελευθερία στο σύνολο της (ευρωπαϊκής) ηπείρου».

Η Βρετανία μπορεί να «ευημερήσει όπως ποτέ στο παρελθόν» με το να αποχωρήσει από την ΕΕ, τόνισε ο ίδιος.

Συγκεντρώσεις υπέρ του Brexit έχουν προγραμματιστεί επίσης σε ολόκληρη την χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ